Z polskiej perspektywy

Na rynku wydawniczym książek poświęconych Toskanii jest prawdziwe zatrzęsienie, ale ta konkretna pozycja zwraca uwagę.

Napisana przez mieszkającą od kilkunastu lat w Pistoi  Polkę przedstawia fascynującą toskańską krainę widzianą okiem przybysza znad Wisły. Choć okładka kusi jednym z najbardziej klasycznych toskańskich widoczków, czyli zabytkowym domostwem malowniczo położonym wśród cyprysów, już na samym początku lektury Aleksandra Seghi sprowadza czytelnika na ziemię stwierdzeniem, że mieszka w zwykłym bloku. Marzenie o egzystencji w stylowej wiekowej willi na wzgórzu jest w takim samym stopniu marzeniem jej, jak i sięgających po tę książkę. Na szczęście dla wszystkich, zajmując jakiekolwiek lokum w Toskanii, można bez ograniczeń chłonąć jej codzienność i otaczającą rzeczywistość całym jestestwem, a po jakimś czasie podzielić się ze światem swoimi spostrzeżeniami. Z możliwości tych w pełni skorzystała autorka, pisząc książkę zawierającą właściwie wszystkiego po trochu. Oprócz oczywistych przepisów na toskańskie dania znajdziemy w niej także opisy lokalnych targów, bazujących na tradycjach średniowiecznych festynów, świąt, imprez kulinarnych oraz zwyczajnego toskańskiego życia. Uwagę szczególnie zainteresowanych wątkiem kulinarnym czytelników na pewno przykują rozdziały poświęcone kasztanom, serom, fasoli, karczochom czy sporządzanym przez gospodynie domowe przetworom oraz makaronom. Na pewno warto przeglądnąć je ponownie przed planowaną podróżą, gdyż odwiedzając Toskanię na przykład w październiku grzechem byłoby nie zajrzeć do Marradi i nie wziąć udziału w kasztanowym festynie czy wrześniowym Święcie Fasoli w Sorana. Sugestywny opis zdecydowanie zachęca do spróbowania tej szczególnej, cieszącej się opinią cudu natury odmiany, swego czasu niezwykle cenionej przez Gioacchino Rossiniego, Edmondo de Amicisa, Giuseppe Verdiego czy Amalię Rodriguez by przekonać się, na czym polega jej niezwykłość.

Gdyby książki roztaczały zapachy, Słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.. pieczone kasztany pachniałyby smakowitą domową kuchnią i rodzinnym ciepłem, w którym bez trudu mógłby się ogrzać zarówno początkujący, jak i bardziej zaawansowany wielbiciel Toskanii.

Słodkie pieczone kasztany
Aleksandra Seghi
Świat Książki  
Warszawa 2012
Cena: 34,90 zł