Chyba dla wszystkich czytelników śledzących od kilkunastu lat z uwagą przygody weneckiego komisarza Guida Brunettiego powstanie tej książki była tylko kwestią czasu.
Bardziej nawet dla nich niż dla samej autorki, która otwarcie przyznaje, że nigdy nie nosiła się z zamiarem napisania książki kucharskiej, a w pojawiających się w jej utworach opisach potraw oraz spożywanych do nich win nie widzi nic szczególnego. Podczas czterdziestu lat przebywania na włoskiej ziemi Amerykanka Donna Leon zdołała dogłębnie przesiąknąć tamtejszym sposobem życia, dlatego początkowo bardzo zdumiewały ją szeroko komentowane przez czytelników z innych kręgów kulturowych opisy przyrządzanych przez Paolę Brunetti dań oraz celebrowania codziennych posiłków. Zarówno dla autorki jak i znajomych Włochów, posiłki Brunettiego stanowią nieodłączną część ich kultury i nie bardzo sobie wyobrażają, że ludzie mogą inaczej jeść. Dopiero sygnały od czytelników uświadomiły Leon, jak bardzo kulinarne obyczaje Włoch zwracają uwagę innych nacji. Takim oto sposobem, stosownie do oczekiwań sympatyków nie tylko dzielnego komisarza, ale i wielbicieli kulinarnego talentu jego arystokratycznej żony Paoli, powstała ta nietypowa książka. Nietypowa, ponieważ jest czymś znacznie więcej niż zbiorem praktycznych, wielokrotnie wypróbowanych przepisów autorstwa Roberty Pianaro – wieloletniej przyjaciółki Donny Leon, od której nauczyła się smakować jedzenie i doskonalić kunszt kulinarny. Praktyczne wskazówki dotyczące sposobu przygotowania poszczególnych dań przeplatane są fragmentami z licznych powieści Donny Leon i opowieściami o świecie weneckich kulinariów, pozwalających poznać bogatą historię, kulturę i obyczaje tego niesamowitego, nieporównywalnego z żadnym innym, miasta.
Szczypta Wenecji czyli ulubione dania komisarza Brunettiego
Donna Leon, Roberta Pianaro
Noir sur Blanc
Warszawa 2012
Cena: 32 zł