Zielone światło z Zielonej Góry

Wakacje dla polskiego wina zaczęły się dobrze. 1 lipca powstał Lubuski Szlak Wina i Miodu.

Oferuje turystom zwiedzanie winnic, degustacje wina i wyrobów regionalnych, takich jak konfitury z winogron, śliwki oraz gruszki w zalewie winnej czy kiszone liście winogron. Na trasie znajduje się też Muzeum Wina w Zielonej Górze – jedyna taka stała ekspozycja w Polsce.

Szlak ma wsparcie zarządu województwa lubuskiego, który czynnie angażuje się we wskrzeszenie i kontynuację winiarskich tradycji regionu, między innymi przez tworzenie największej w Polsce winnicy w Zaborze.

Przedsięwzięcie Lubuski Szlak Wina i Miodu skupia obecnie przedstawicieli 27 winnic, 5 pasiek oraz instytucji związanych z winiarstwem i pszczelarstwem. Ten czołowy produkt turystyczny regionu odwołuje się do XIII-wiecznej tradycji uprawy winorośli w Pradolinie Odrzańskiej. Z uwagi na rosnące zainteresowanie enoturystyką, ma spore szanse na powodzenie.

Marta Śmietana