Zupa na kamieniu

Toskański chleb wypiekany bez odrobiny soli można, jak twierdzi Giulia Scarpaleggia, kochać lub nienawidzić. Czy jego mdły smak zawdzięczamy biedzie, czy poszukiwaniu harmonii w połączeniach ze słonymi szynkami albo serami – trudno dziś rozstrzygnąć. Bezsprzecznie zaś Toskanię kochają dziś miliony.

Afekt ten spowodował nie tylko turystyczny boom, wzrost cen ziemi oraz modę na winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) z Chianti. Toskańskie szaleństwo zapanowało również na półkach z książkami. W większości są to ckliwe opowiastki, w których opisy miejscowej kuchni dopełniają obrazu radosnej egzystencji. Zdecydowanie pożyteczniejsze i ciekawsze wydają się na tym tle książki kucharskie pisane od serca przez rodowitych Toskańczyków, wychowanych na bruschettach i pappardellach.

Taka jest właśnie książka Kocham Toskanię – zbiór przepisów zachowanych w pamięci autorki, która łączy je ze wspomnieniami ludzi i miejsc znanych z dzieciństwa. Świetne, klimatyczne zdjęcia i staranność edytorska sprawiają, że w trakcie czytania nabieramy ochoty, by pognać do samolotu lub przynajmniej do kuchni i sprawdzić, jak proponowane dania smakują.

Kuchnia toskańska nie ma do zaoferowania wykwintnych dań, wyszukanych przypraw i dodatków. To prosta kuchnia, wywodząca się z tradycji kulinarnej prostych ludzi. Smaku dodają jej emocje, piękne widoki i bezsprzecznie wysoka jakość miejscowych produktów. To zresztą Scarpaleggia – na co dzień popularna blogerka kulinarna – podkreśla w książce wielokrotnie, odwołując się nie tylko do tradycji, ale również do idei ruchu Slow Food.

Prócz samych przepisów autorka sporo miejsca poświęca miejscowym producentom. Zamieszcza także obszerny (przydatny w podróży) spis polecanych adresów toskańskich restauracji i winiarni, opisy lokalnych atrakcji turystycznych, historie i legendy związane z kulinariami i nie tylko. Przypowieść o pysznej zupie na kamieniu, którą ugotował pewien biedak, dodając do wrzątku, prócz kamienia trochę resztek i wysuszony chleb, to kwintesencja toskańskiej kuchni, w której: „nie trzeba wiele, by przyrządzić coś dobrego”.

Kocham Toskanię. Kolory, smaki i zapachy
Giulia Scarpaleggia
Wydawnictwo Jedność, Kielce 2014
Cena: 42,00 zł