Rozpocznij przygodę ze świetną kuchnią i jeszcze świetniejszymi winami. Praktyczne porady i gotowe pomysły, bez zbędnej teorii – przeczytaj książkę Wojciecha Giebuty.
Zamawiam książkę101
pomysłów na kolację z winem
134
rodzajów wina z propozycjami połączeń kulinarnych
160
stron praktycznej wiedzy
20
lat doświadczenia
Dzięki książce zaplanujesz idealną kolację dla przyjaciół i rodziny. Zaproś najbliższych i ciesz się doskonałym połączeniem wina z potrawami. Zostań sommelierem we własnym domu.
W pierwszej książce o łączeniu win z potrawami napisanej przez Polaka nie mogło zabraknąć porad na temat polskiej kuchni i wina. Dowiedz się, co podać podczas kolacji wigilinej i do innych tradycyjnych dań.
Co najlepiej podać do włoskiej kuchni, a z czym najlepiej smakują tokaje? Wojciech Giebuta to przewodnik enoturystyczny z dwudziestoletnim stażem – wybierz się w nim podróż, by poznać smaki całego świata.
historyk sztuki z wykształcenia, dziennikarz z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w podróżach winiarskich po całym świecie, uznany wykładowca wiedzy o winie, znawca kuchni i opery. Od wielu lat komponuje autorskie kolacje z winem, podczas których opowiada nie tylko o tym co na stole. Prywatnie świetny szef we własnej kuchni.
Można, oczywiście, podawać białe do ryby, a czerwone zawsze w temperaturze pokojowej. Sam znam dziesiątki ludzi, którzy, zaopatrzeni w tę wiedzę, dobrnęli jakoś późnego wieku bez większych kompromitacji. Czy nie lepiej jednak odwołać się do własnego smaku? Wojciech Giebuta nam ten smak wyszkoli tak, że poradzimy sobie nawet ze śledziem w oleju i zupą. Po jego lekcjach sami będziemy potrafili dobrać najbardziej odpowiednie winne towarzystwo dla tego, co na talerzu. Albo na odwrót. Książka praktyczna jak korkociąg kelnerski, otwierająca oczy jak wizyta w Burgundii i lekka jak sałata z pinot gris.
Łukasz Modelski
dziennikarz Radiowej Dwójki, autor książek o kulturze kulinarnej
Dwdzieścia pięć inspiracji na kolację to obietnica bardzo dobrej zabawy. W końcu w łączeniu wina z jedzeniem nie chodzi o przestrzeganie zasad i procedur, tylko o poszukiwanie przyjemności w oparciu o zaufanie do własnego podniebienia. Czas rozsmakować się w lekturze, a potem ruszyć do kuchni, a wcześniej do piwniczki z winami. Brzmi jak plan!
patrycja siwiec, adam pawłowski ms
goscinnosc.pl
Autor przedstawia ciekawe przykłady, a nawet proponuje doświadczenia, które sami możemy wykonać, by zrozumieć wino i nauczyć się je smakować wraz z potrawami. Poza ogólnymi zasadami (które poznałam dopiero podczas wielu godzin zajęć w Le Cordon Bleu) Wojtek udowadnia, że każdy może na własną rękę zgłębić zagadnienie łączenia wina z jedzeniem, czerpiąc z tego wiele satysfakcji. Moim zdaniem książka ta powinna znaleźć się na półce u każdego smakosza.
iwona niemczewska
szef kuchni Z drugiej strony lustra w Szczecinie
Ale już jest i koniecznie musicie po nią sięgnąć, wy wszyscy kochający jeść, żyjący by jeść, a nie jedzący by żyć. Drodzy królowie domowej kuchni, bywalcy tanich bistro i drogich restauracji, domowi sommelierzy, słowem wszyscy dla których smak ma znaczenie. Ta książka jest dla was, a pośrednio i dla waszych bliskich, bo jak wy będziecie lepiej jadać i lepiej dobierać to oni też. (...) Głęboko POLECAM nie tylko na prezenty gwiazdkowe.
irek wis
blurppp.pl (czytaj całą recenzję)
Zbiór podstawowych zasad, ćwiczeń i porad dotyczących łączenia wina z jedzeniem. Jak dobrać wino do sposobu gotowania, jakich połączeń unikać, w jakiej kolejności podawać wina. Wszystko poparte przykładami, bez zbędnego teoretyzowania!
Czyli jeszcze więcej praktyki. 20 lat doświadczenia zamknięte na ponad 100 stronach. Tematyczne kolacje z propozycjami dań i pasujących połączeń z winem. W tym także rozdziały poświęcone kuchni polskiej, wegańskiej i wegetariańskiej. Do przygotowania przez każdego!
* oraz jedno śniadanie
Czy może być lepsze połączenie? Najpopularniejsze zestawienie zasługuje na osobny rozdział, w którym Wojciech Giebuta proponuje wino do serów z całego świata. Przekonaj się, z czym podać oscypek!
Zastanawiasz się, z czym podać wino z Twojej piwniczki? Albo ugotowałeś ulubione danie i szukasz idealnego połączenia? Skorzystaj z indeksów na końcu książki, żeby szybko znaleźć odpowiedź.
Chcesz się przekonać, czy to na pewno książka dla Ciebie? Przeczytaj darmowy fragment Kuchni i wina, a przy okazji dowiesz się, co podać do kilku tradycyjnych polskich dań.
Pobieram darmowy fragmentWojciech Giebuta
Promocyjna cena: 61zł 69 zł
Przesyłka kurierem 12 zł / Odbiór osobisty: Enoteka Czas Wina, Balicka 255, Kraków
Jak kupić książkę?
Kliknij przycisk „Kup na czaswina.pl”. Przeniesiesz się do sklepu internetowego czaswina.pl. Tam dokończysz zamówienie. Nie musisz zakładać konta!
Czy mogę odebrać książkę osobiście?
Tak. Książki można odebrać w Krakowie w Enotece Czas Wina na Balickiej 255. Wybierz odbiór osobisty podczas składania zamówienia.
Czy mogę zamówić książkę za granicę?
Nie. Książki wysyłamy tylko na terenie Polski.
Czy dostanę fakturę?
Tak. W uwagach do zamówienia podaj NIP, wtedy wystawimy fakturę.
Czy mogę kupić e-booka?
Obecnie nie sprzedajemy e-booka Kuchni i wina. Mamy jednak w ofercie innego e-booka: Wiedza o winie I Michała Bardela i Wojciecha Gogolińskiego.
Wydawnictwo „Czas Wina” od 2001 roku promuje wiedzę o świecie wina, wydając magazyn „Czas Wina” (w lutym 2021 ukazał się 121 numer) oraz książki opisujące fascynującą kulturę wina i alkoholi jakościowych. Zespół tworzą dziennikarze i znawcy tematu z ogromnym doświadczeniem i wiedzą. Pierwszym redaktorem naczelnym magazynu „Czas Wina” i szefem wydawnictwa był Wojciech Gogoliński, jedno z największych piór polskiego winopisania.
Przykładamy ogromną rolę do rzetelnego opracowywania publikowanych tekstów – seria Wiedza o winie to najlepsze kompendium wiedzy winiarskiej przygotowane przez polskich autorów. Dzięki stałej współpracy z Jancis Robinson, światowej sławy dziennikarce winiarskiej, wydaliśmy m.in. jej bestsellerowy poradnik Jak zostać znawcą wina w 24h.
Portal czaswina.pl to jeden z największych zbiorów tekstów o winie w polskojęzycznym internecie.
Nasze wydawnictwa: