Michał Bardel
Mokra robota
Sensacyjny przewodnik po winach świata
Największe fałszerstwa, trucizny w kieliszkach, brawurowe kradzieże tworzą sensacyjne tło dla wiedzy o winie.
Bestsellerowa seria książek nie tylko dla winomanów
Od autora
Większość książek o winie, z najlepszymi włącznie, bywa nudna – zawodowcy dowiadują się z nich o tym, co sami dobrze wiedzą, tylko akurat na chwilę zapomnieli, amatorzy zaś toną w specjalistycznym żargonie niczym Szekspirowski książę Clarence w beczce małmazji. A gdyby tak – pomyślałem sobie – pokazać kilkanaście ważnych winiarskich regionów, wychodząc za każdym razem od autentycznej kryminalnej historii? Bo jeśli są ludzie zdolni dla wina zabijać, kraść, truć, mataczyć, denuncjować własnego ojca, podpalać magazyny i wysadzać trakcje kolejowe, to w tym winie coś musi być!
Pomafijne grand crus – wina Sycylii
Spróbuj, zanim kupisz. Pobierz za darmo rozdział o winach Sycylii.
Więcej o książce
Mokra robota to druga część wydanej w 2014 roku bestsellerowej książki Zbrodnia i wina – przewodnika po kilkunastu regionach winiarskich świata, w którym każda kolejna opowieść o apelacjach, odmianach i winiarzach rozpoczyna się od autentycznej historii kryminalnej. W tym tomie wśród bohaterów winiarskich skandali znajdą się: Ludwig van Beethoven, Grigorij Rasputin, Angelina Jolie z Bradem Pittem czy też aktualny prezydent Chile, zaś autor zabierze czytelników w podróż do m.in. takich winnych krain jak Sycylia, Grecja, Australia, Kalifornia czy Prowansja.
12
Regionów winiarskich
12
Kryminalnych opowieści
12
Kulinarnych impresji
0%
Nudy
Spis treści
Nadrenia
Cierpienia młodego Wernera
Mr Heinrich i Dr Enrique
Sycylia
Pomafijne grands crus
Jagnięce impresje
Malta
Muscat et consortes
Maltańskie lewitacje
Kalifornia
Pinot z miejsca zbrodni
Porucznik przy barze
Chile
Mój wuj jest lepszy niż twój
Zupa noblisty
Grecja
Antypatia Antypatera
Jedz tam, gdzie miejscowi
Australia
Kangur buszujący w marihuanie
Czy jadłeś już kangura?
Turcja
Nowa brama sułtana
Jak spożyłem krowę w jedno popołudnie
Porto
Włosy Beethovena
Wino do całowania
Tokaj
Ostatnie wino Rasputina
Słuszne pretensje
Kampania
Jak niejaki Tucca falerna mordował
Mięsista chrupkość
Prowansja
Brandżelina w opałach
Ryby i mule zapachu nie mają
Posłuchaj jak autor czyta fragment książki
Książka z ilustracjami Andrzeja Zaręby
Recenzje
Nie jest to w żadnym wypadku pozycja z hermetycznego kręgu książek dla zaprzysięgłych miłośników wina. To jest książka dla wszystkich. Nie trzeba być wcale, ale to wcale zainteresowanym winem, by poznając kolejne opowieści, by odwiedzając z autorem kolejny kraj a czasami wręcz kolejny kontynent doskonale się bawić. (…)
Dawno nie widziałem, by jakiś tytuł tak doskonale łączył rzetelna wiedze z niczym nieskrępowaną rozrywką i frajdą, jak robi to Mokra robota.
Irek Wis, blurppp.com
Mamy tutaj 12 „kryminałków” z różnych stron świata – wszystkie z winem w tle. (...) Wszystko to autor relacjonuje ze swadą i wysokiej próby (czarnym) humorem. Dodatkowymi atutami „Mokrej roboty” są dygresje ściśle winiarskie – o szczepach winogron czy historii regionów, a także powodujące ślinotok kawałki kulinarno-gastronomiczne, choćby ten o wyciskających łzy wzruszenia stekach podawanych w palatyńskiej winiarni Heinricha Vollmera. Wisienka na torcie to doskonałe ilustracje Andrzeja Zaręby, szerzej znanego m.in. z krakowskiej „Wyborczej” i książek Roberta Makłowicza.
Łukasz Klesyk, winicjatywa.pl
Kup książki Michała Bardela
Mokra Robota – 40,50 zł
- 212 strony, oprawa broszurowa, format 133 x 210 mm
- 12 rozdziałów
- Ilustracje Andrzeja Zaręby
- Dodatkowo słowniczek terminów winiarskich i nazw odmian winorośli
Przesyłka kurierem 12 zł / Odbiór osobisty: Enoteka Czas Wina, Balicka 255, Kraków
Zbrodnia i wina – 40,50 zł
Bestsellerowa pierwsza część winiarsko-kryminalnych przewodników Michała Bardela. W 2015 roku książka została wyróżniona w międzynarodowym konkursie Gourmand Awards jako najlepsza polska pozycja w zakresie edukacji winiarskiej.
Przeczytaj recenzję Bartka Chacińskiego
- 220 strony, oprawa broszurowa, format 133 x 210 mm
- 11 rozdziałów o regionach winiarskich (Burgundia, Bordeaux, Mozela, Langwedocja, Toskania, Szwajcaria, Izrael, Piemont, Szampania, Dolina Rodanu, Południowa Afryka, Kreta)
- Dodatkowy rozdział „W gąszczu etykiet” z poradami na temat kupowania wina
- Ilustracje Andrzeja Zaręby
- Dodatkowo słowniczek terminów winiarskich i nazw odmian winorośli
Przesyłka kurierem 12 zł / Odbiór osobisty: Enoteka Czas Wina, Balicka 255, Kraków
Kup książki taniej w pakiecie!
Pakiet: Mokra robota + Zbrodnia i wina – 73 zł
Książki w pakiecie kupisz o 10% taniej.
Kup na czaswina.pl
Przesyłka kurierem 12 zł / Odbiór osobisty: Enoteka Czas Wina, Balicka 255, Kraków
Pakiet: Jak zostać znawcą wina w 24h + Mokra robota – 62,50 zł
Książki w pakiecie kupisz o 20% taniej.
Kup na czaswina.pl
Przesyłka kurierem 12 zł / Odbiór osobisty: Enoteka Czas Wina, Balicka 255, Kraków
Częste pytania
Jak kupić książkę?
Wybierz interesującą cię książkę albo pakiet i kliknij przycisk „Kup”. Przeniesiesz się do sklepu internetowego czaswina.pl. Tam dokończysz zamówienie. Nie musisz zakładać konta!
Jak szybko dostanę książkę?
Książki wysyłamy w ciągu 1–2 dni roboczych. Kurier dostarcza je zazwyczaj następnego dnia.
Czy muszę przeczytać najpierw Zbrodnie i wina?
Nie. Zbrodnia i wina to pierwsza część z serii, ale można je czytać niezależnie. Każdy rozdział w obu książkach to osobna całość.
Mam pierwsze wydanie Zbrodni i win. Czy drugie wydanie bardzo się różni?
Nie. W drugim wydaniu dodaliśmy rysunki Andrzeja Zaręby, treść pozostała bez zmian.
Czy mogę odebrać książki osobiście?
Tak. Książki można odebrać w Krakowie w Enotece Czas Wina na Balickiej 255. Możesz wybrać odbiór osobisty podczas składania zamówienia.
Czy mogę kupić e-booka?
Obecnie nie sprzedajemy e-booków Zbrodni i win oraz Mokrej roboty. Mamy jednak w ofercie inne e-booki: Jak zostać znawcą wina w 24h Jancis Robinson oraz Wiedza o winie I Michała Bardela i Wojciecha Gogolińskiego.
Autor
Michał Bardel (ur. 1976) – redaktor naczelny wydawnictwa Czas Wina, kierownik Centrum Studiów nad Winem Collegium Civitas w Warszawie, juror międzynarodowych konkursów winiarskich oraz ambasador niemieckiego stowarzyszenia VDP.Prädikatsweingüter. Z wykształcenia historyk filozofii, dziennikarz, z zamiłowania smakosz i podróżnik.