Zwiedź z nami zagubione wśród bezdroży winnice, poznaj najlepszych winiarzy i ich wina. Rozsmakuj się w lokalnej kuchni i niespiesznym rytmie dnia włoskiego południa.
Zamów książkę6 regionów winiarskich Południa Włoch (Apulia, Kampania, Bazylikata, Kalabria, Sycylia i Sardynia), a w każdym regionie:
Czyli redaktorzy na tropie wyjątkowych stron południa Włoch. Opisujemy co nam się podobało (albo nie), na czym warto zawiesić oko i co zrobiło na nas wrażenie (albo nie). Bez zbędnych szczegółów – te znajdziecie w sieci albo w klasycznych przewodnikach
Czyli to, co tygrysy lubią najbardziej! Dlaczego wino z każdego regionu smakuje inaczej, skoro na pierwszy rzut oka wszędzie panuje ten sam klimat? Geografia i historia, trochę przyrody i odrobina geologii, ale i tak najważniejsi są ludzie!
Bo bez smaków miejscowej kuchni, nie da się zrozumieć południowowłoskiego wina, kultury i poczucia humoru lokalsów! Opowieści o lokalnej tradycji i trochę przepisów do spróbowania w domu.
Czyli gdzie warto zajrzeć, żeby degustować, odpoczywać, dobrze zjeść i dobrze się bawić. Historie ludzi wina i ich pasji. Opisujemy duże przedsięwzięcia, jak i kilkuhektorowe winnice uprawiane od pokoleń przez jedną rodzinę .
O regionach z przymrużeniem oka. Ciekawostki, anegdoty, wyjątkowe miejsca, dziwne obyczaje, niezwykłe tradycje kulinarne czyli mnóstwo dobrej zabawy i zaskakujących informacji nie tylko o winach.
Czyli jak się w tym wszystkim nie pogubić? Trochę winiarskiej statystyki, najważniejsze liczby i fakty, rozmieszczenie apelacji. Na mapach bez trudu odnajdziesz opisywane w przewodniku winnice i inne atrakcje.
6
regionów winiarskich
12
redaktorów w podróży
48
odmian południa Włoch
61
winiarni i winnic
Autorami przewodnika są dziennikarze winiarscy i kulinarni, podróżnicy i pasjonaci. Doświadczeni degustatorzy i piloci wycieczek enoturystycznych.
Piotr Adamczewski, dziennikarz, ekspert i krytyk kulinarny związany przez lata z „Polityką”, wieloletni współpracownik magazynu „Czas Wina”, absolwent szkoły sommelierskiej w Bordeaux. Autor wielu książek i przewodników kulinarnych takich jak: Wielki świat od kuchni, Smakosz wędrowny, Męskie gotowanie, Krwawa historia smaków, Rok na talerzu oraz Wielka księga drinków i koktajli. W latach 2006–2016 autor popularnego bloga „Gotuj się”. Zmarł w 2016 roku.
Artur Boruta, współzałożyciel firmy Wine-Service Podróże z winem, pilot wycieczek, przewodnik winiarski i redaktor magazynu „Czas Wina”, juror międzynarodowych konkursów winiarskich, dyrektor zarządzający w spółce Dom Wina. Od dwudziestu pięciu lat związany z branżą winiarską. Jego specjalnością są wina Hiszpanii, Ameryki Południowej i Afryki, dlatego też najchętniej prowadzi wyjazdy w tamte strony.
Michał Bardel, redaktor naczelny magazynu „Czas Wina”, dziennikarz i nauczyciel akademicki. Od 2014 kierownik Centrum Studiów nad Winem Collegium Civitas, które prowadzi m.in. podyplomowe studia z wiedzy o winie oraz teorii i praktyki sommelierskiej. Autor popularnych książek Zbrodnia i wina, Korek czy zakrętka oraz Mokra robota, a także współautor dwóch tomów podręcznika Wiedza o winie. Dyrektor konkursu winiarskiego International Rosé Championship.
Paweł Gąsiorek, merchant winny z ponad 25-letnim doświadczeniem, dziennikarz i felietonista winiarski, wydawca magazynu „Czas Wina”, prezes zarządu Grupy Dom Wina oraz współwłaściciel Dworu Sieraków – hotelu i restauracji znanych z szerokiej oferty enoturystycznej i najbogatszej w Małopolsce piwnicy win, a także juror w międzynarodowym konkursie Concours Mondial de Bruxelles. Autor wydanej w 2021 roku książki Dobre klimaty.
Wojciech Giebuta, dziennikarz z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w podróżach winiarskich po całym świecie, były szef redakcji magazynu „Czas Wina”, wykładowca wiedzy o winie w Collegium Civitas. Dyrektor pierwszego w Polsce biura enoturystycznego Wine-Service, pilot wycieczek. Historyk sztuki z wykształcenia, smakosz i wielbiciel opery z powołania. Autor bestsellerowej książki Kuchnia i wino. O sztuce łączenia win z potrawami.
Wojciech Gogoliński, znawca win i alkoholi, redaktor senior magazynu „Czas Wina”, były redaktor naczelny „Magazynu Wino” i magazynu „Czas Wina”, od 30 lat podróżujący po świecie i piszący o winie. Autor m.in. bestsellerowej Encyklopedii alkoholi oraz współautor dwóch tomów Wiedzy o winie. Założyciel i pierwszy prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Juror konkursów winiarskich w Polsce i za granicą. Wykładowca wiedzy o winie w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Collegium Civitas.
Bartek Kieżun, znany dziennikarz kulinarny związany z magazynami „Kukbuk”, „Czas Wina”, „Twój Styl” i „Wysokie Obcasy”. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz, organizator kolacji degustacyjnych, warsztatów, a także sędzia w konkursach kulinarnych. Autor książek Italia do zjedzenia, Portugalia do zjedzenia i Stambuł do zjedzenia. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana i laureat World Gourmand Cookbook Awards. Znany też, a może przede wszystkim, jako Krakowski Makaroniarz.
Justyna Korn-Suchocka, szef redakcji magazynu „Czas Wina”, dziennikarka i edukatorka winiarska. Autorka kilkudziesięciu artykułów i raportów na temat wina. Entuzjastyczna pilotka wycieczek enoturystycznych po Polsce – na polskie wino zaprasza nawet do Szczecina. Uważa, że każda podróż, nawet ta najkrótsza, to wspaniałe doświadczenie. Prócz wycieczek po winiarskiej Polsce w firmie Wine-Service Podróże z winem prowadzi wyjazdy do Włoch, Słowenii, na Węgry i Morawy.
Joanna Poremba, miłośniczka wina i kuchni, od kilku lat dzieli swoje życie między Polskę a Włochy. Ukończyła studia z wiedzy o winie w Collegium Civitas, podnosi swoje kwalifikacje w londyńskiej Wine and Spirit Education Trust, a także wraz z mężem fotografem organizuje wyjazdy na Sycylię, gdzie łączą warsztaty fotograficzne z poznawaniem kuchni i win regionu.
Dorota Romanowska, redaktorka magazynu „Czas Wina”, pilot wycieczek enoturystycznych z wieloletnim doświadczeniem. Z wykształcenia iberystka, stąd szczególnie interesują ją kultura, historia i winiarstwo Półwyspu Iberyjskiego, Ameryki Łacińskiej, a także Włoch, które uważa za najpiękniejszy kraj na świecie. W 2016 roku dostąpiła zaszczytu przyjęcia w poczet członków bractwa winnego Confrérie Saint-Etienne d’Alsace.
Irek Wis, popularny bloger, entuzjasta wina, podróży i dobrej kuchni, niestrudzony badacz winiarskich krajów, autor artykułów i relacji z podróży publikowanych m. in. w magazynie „Czas Wina”. Jego blog (blurppp.com) w 2014 roku otrzymał nagrodę Winiarskiego Blogu Roku magazynu „Czas Wina”.
Łukasz Wojnarowicz WA, archeolog, historyk, importer wina i edukator wset, sędzia w międzynarodowych konkursach winiarskich, wieloletni współpracownik magazynu „Czas Wina” i autor kilkudziesięciu artykułów o historii wina i winiarstwa. Absolwent wset Diploma z austriackim tytułem Weinakademikera. Od 2014 wykłada historię wina w Centrum Studiów nad Winem Collegium Civitas.
Cena promocyjna 62 zł 69 zł
Przesyłka kurierem 12 zł / Odbiór osobisty: Enoteka Czas Wina, Balicka 255, Kraków
Cena pakietu 91 zł 114 zł
Przesyłka kurierem 12 zł / Odbiór osobisty: Enoteka Czas Wina, Balicka 255, Kraków
Cena pakietu 94,50 zł 118 zł
Przesyłka kurierem 12 zł / Odbiór osobisty: Enoteka Czas Wina, Balicka 255, Kraków
Cena promocyjna 93 zł 108 zł
Przesyłka kurierem 12 zł / Odbiór osobisty: Enoteka Czas Wina, Balicka 255, Kraków
Jak kupić książkę?
Kliknij przycisk „Kup na czaswina.pl”. Przeniesiesz się do sklepu internetowego czaswina.pl. Tam dokończysz zamówienie. Nie musisz zakładać konta!
Czy mogę odebrać książkę osobiście?
Tak. Książki można odebrać w Krakowie w Enotece Czas Wina na Balickiej 255. Wybierz odbiór osobisty podczas składania zamówienia.
Czy mogę zamówić książkę za granicę?
Nie. Książki wysyłamy tylko na terenie Polski.
Czy dostanę fakturę?
Tak. W uwagach do zamówienia podaj NIP, wtedy wystawimy fakturę.
Czy mogę kupić e-booka?
Obecnie nie sprzedajemy e-booka Dobrych klimatów. Mamy jednak w ofercie inne e-booki: Jak zostać znawcą wina w 24h Jancis Robinson oraz Wiedza o winie I Michała Bardela i Wojciecha Gogolińskiego.
Podróże z winem – unikalny format podróżowania po regionach winiarskich całego świata, który z powodzeniem praktykujemy od ponad dziesięciu lat. Dowiedz się więcej.
Wydawnictwo „Czas Wina” od 2001 roku promuje wiedzę o świecie wina, wydając magazyn „Czas Wina” (w lutym 2021 ukazał się 121 numer) oraz książki opisujące fascynującą kulturę wina i alkoholi jakościowych. Zespół tworzą dziennikarze i znawcy tematu z ogromnym doświadczeniem i wiedzą. Pierwszym redaktorem naczelnym magazynu „Czas Wina” i szefem wydawnictwa był Wojciech Gogoliński, jedno z największych piór polskiego winopisania.
Przykładamy ogromną rolę do rzetelnego opracowywania publikowanych tekstów – seria Wiedza o winie to najlepsze kompendium wiedzy winiarskiej przygotowane przez polskich autorów. Dzięki stałej współpracy z Jancis Robinson, światowej sławy dziennikarce winiarskiej, wydaliśmy m.in. jej bestsellerowy poradnik Jak zostać znawcą wina w 24h.
Portal czaswina.pl to jeden z największych zbiorów tekstów o winie w polskojęzycznym internecie.
Nasze wydawnictwa: