Strona główna Tagi Aromaty

Tag: aromaty

Winiarz kontra degustator

Często słyszę pytanie, czy, podobnie jak niektórzy moi koledzy po fachu, nie chciałabym robić własnego wina. Odpowiedź brzmi: „kategorycznie nie”. Mam obsesyjną tendencję do kontrolowania wszystkiego. Myśl, że mogłabym stać się niewolnikiem czegoś tak niezależnego i nieprzewidywalnego jak pogoda, napawa mnie grozą. Często posługuję się wymówką, że nie chcę angażować się komercyjnie w obszar, o którym piszę (kieliszki to co innego…). Zdaję sobie doskonale sprawę, że nie mam zmysłu praktycznego, a sukcesy w ogrodnictwie raczej żałosne, dlatego też szansa, że wyprodukuję przyzwoitą butelkę wina jest znikoma.

Whisky – co każdy wiedzieć powinien

Whisky to nic innego jak naturalna zbożowa wódka o przeciętnej mocy ok. 40–43%, dojrzewana w beczce, wyrabiana z odleżakowanych spirytusów zbożowych. Są to głównie spirytusy jęczmienne (słodowe) i żytnie (jak również kukurydziane, ryżowe i inne – zależnie od typu i kraju). Spirytusy te mogą być ewentualnie mieszane ze sobą lub ze zbożowym spirytusem rektyfikowanym. Whisky ma barwę od bladozłocistej do bursztynowej z mahoniowym odcieniem. Uważana jest za narodowy trunek w krajach anglosaskich, ale z mniejszym lub większym powodzeniem produkuje się ją niemal na całym świecie, także w Polsce. W Irlandii i Stanach Zjednoczonych używa się zwyczajowej pisowni „whiskey”.

Analitycy wolą czystą

Próbkę. Czystą, a mówiąc ściślej – prostą, niezłożoną. Tymczasem wino to mieszanina kilku setek związków chemicznych. Co gorsza, smak i zapach wina zależny jest nie tylko od składu chemicznego per se, ale również od interakcji poszczególnych związków. Wino to koszmar senny chemika analityka, a bezsenność zdrowiu nie służy, dlatego właśnie powstały nosy i języki elektroniczne. Z tego i jeszcze kilku innych powodów.

Jak rozpoznawać aromaty wina?

Człowiek jest w stanie wychwycić bardzo wiele, nawet setki, zapachów – trudność polega na tym, że nie potrafimy ich precyzyjnie nazwać. Możemy to sprawdzić, poruszając się w świecie perfum, gdzie napotykamy podobne problemy, kiedy zapachy nie są wyizolowane, ale stanowią element często bardzo złożonych kompozycji. Stąd tak ważne przy tej czynności jest doświadczenie i budowanie tzw. „pamięci zapachowej”.

Wino nie potrzebuje poetyckich opisów

Jak mówić o winie, by uniknąć śmieszności, a zarazem powiedzieć coś więcej niż „może być”? Jak oddać jego niepowtarzalną kompozycję zapachową i smakową bez wtargnięcia do rejonów zarezerwowanych dla poetów i mistyków? Jakim językiem mówić i pisać o winie?

Kobiety są lepszymi kiperami niż mężczyźni

Kto walczy z mitami, od czasu do czasu wdepnie na grząski grunt genderowo-feministyczny. Odwagi!Jeśli któraś z pań (rzadziej panów) czytających te słowa poczuje się obrażona seksizmem...

Próbki zapachów wina

Nowe zestawy próbek - błędy wina i zapachy whisky!Na ocenę walorów wina składają się wrażenia wzrokowe, smakowe i zapachowe. Dla wielu degustatorów ocena zaczyna się...

Do tworzenia zatem…

Smak w byciu – gdzie bycie staje się naszym bytem – pełni podstawę dobrego samopoczucia.Tworząc coś ze smakiem, staramy się kierować instynktem, nasz instynkt ...

Pamięć nosowa

Celem naszym – artystów – jest uwalnianie wszelkich emocji odbiorcy sztuki. Celem naszym jest wzbudzanie elementarnych ludzkich odruchów. Celem naszym jest pobudzanie zmysłów.Czemże jest...

Szampany, wina z Alzacji i warsztaty aromatów win

A do tego kuchnia molekularna już 22 maja, przeddzień "Ogrodów wina".Tak jak w roku ubiegłym, "Ogrodom Wina" towarzyszyć będą degustacje i prezentacje w całej...

Newsletter

Prenumerata

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?