© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: Azja
Wszystkie drogi prowadzą do Masali
Dwie wielkie beczki przykuwają uwagę od wejścia. To słynne piece tandoor. Oryginalne są gliniane i zakopane w ziemi – te wrocławskie stoją na środku otwartej kuchni restauracji. Na oczach gości hinduscy kucharze wkładają do ich rozgrzanych do 400⁰C czeluści marynowane kawałki mięs, a aromat egzotycznych przypraw miesza się z zapachem węgla drzewnego. Witajcie w Masali, kawałku najprawdziwszych Indii w Polsce.
Francuski koniak zagraniczny
Już niemal cała produkcja koniaku wyjeżdża z Francji zagranicę. Mimo iż producenci od dekad próbują przyciągnąć miejscowych konsumentów, ci zdecydowanie wolą szkocką whisky. Nie ma jednak obaw, by trunku na eksport brakło – zapasy są niezmierzone.
Najsłynniejsza kobieta w Azji
Urodziła się w Sonomie, w Kalifornii. Od najmłodszych lat przebywała wśród winorośli…
Podróż życia na dwóch kółkach
Książkę Marty Owczarek i Bartek Skowrońskiego czyta się jednym tchem. To połączenie dziennika, pamiętnika i reportażu, które pozwala czytelnikom podróżować z autorami po dzikich stepach jak równy z równym.
Thai wine – czy świat wina jest z gumy?
Pojęcie new latitude wines pojawiło się na początku XXI wieku i stało się nazwą dla kategorii win wytwarzanych poza widełkami 30 i 50 równoleżnika, między którymi...
Japonki w natarciu
Sushi to delikatna sprawa – należy się z nim obchodzić ze spokojem godnym prawdziwej japońskiej lady. Patrząc na Yumi Tanabe, nie śmiałabym użyć określenia „gejsza”....
Media społecznościowe – przyspieszenie!
Im więcej poważnie dojrzałych win z Kalifornii i Australii jest mi dane skosztować, win powstałych w połowie XX wieku, tym mocniej się zastanawiam...
...dlaczego tak...
Jeden garnek Pana Ming
Co szósty człowiek na ziemi jest Chińczykiem. Można więc założyć, że wielu z nas zaraz po przebudzeniu sięga po wok, by przygotować w ciągu...