© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: bedeker
Wszystkie drogi prowadzą do Masali
Dwie wielkie beczki przykuwają uwagę od wejścia. To słynne piece tandoor. Oryginalne są gliniane i zakopane w ziemi – te wrocławskie stoją na środku otwartej kuchni restauracji. Na oczach gości hinduscy kucharze wkładają do ich rozgrzanych do 400⁰C czeluści marynowane kawałki mięs, a aromat egzotycznych przypraw miesza się z zapachem węgla drzewnego. Witajcie w Masali, kawałku najprawdziwszych Indii w Polsce.
Tajemnica bezy albo sekrety Pędzącego Królika
Lubię i wielką estymą darzę rodzinne restauracje. Zwykle kojarzą mi się – jak rzymska Trimani – z siwym padre stukającym w brzęczące klawisze równie...
Kiszona instytucja
Podobno w naturze ludzkiej leży szybkie przyzwyczajanie się do dobrego. Nie tak wiele znów lat upłynęło, a już nie pamiętamy czasów, gdy zjedzenie czegokolwiek...