Strona główna Tagi Ekologia

Tag: ekologia

Wino w obiegu zamkniętym. Wpływ winiarstwa na środowisko

Większość z nas, miłośników wina, bywa zdumiona lub nawet oburzona, słysząc o szkodliwym wpływie winogrodnictwa i winiarstwa na środowisko naturalne. Przyzwyczailiśmy się trucicielstwo kojarzyć z dymiącymi kominami fabryk czy odpadami radioaktywnymi, na pracę winiarzy zaś spoglądać przez sentymentalno-sielankowe filtry, budowane podczas wakacyjnych odwiedzin u niewielkich garażowych producentów południa Europy.

Ekologicznie w Krakowie

Niemiecki Instytut Wina zjawił się 11 czerwca w Krakowie z prezentacją win ekologicznych naszych zachodnich sąsiadów. W sali konferencyjnej Hotelu Kossak pokazano 13 win organicznych i biodynamicznych z różnych rejonów...

Płaskie ekobutelki na wino

@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Spectral:400i'); h2 { font-size: 18px; font-weight: 600; margin-top: 15px; margin-bottom: 0; } .cytat{ display:block; margin-top: 1.5em; margin-bottom: 1.5em; margin-right: 4em; margin-left: 3em; padding-left: 4em; padding-top: 0.3em; font-family: Spectral, serif; font-style: italic; font-weight: 400; font-size: 1.3em; line-height: 1.35; color: #990969; border-top: 1px...

Szklana rewolucja?

W branży winiarskiej zapowiada się kolejny zwrot w kierunku ochrony środowiska. Jest kilka propozycji. Najważniejsza dotyczy tego, aby butelki były ponownie wykorzystywane do rozlewu wina zamiast robienia z nich tłuczki i przetapiania na nowe butelki.

Czas wina syntetycznego

Podczas kilku ostatnich międzynarodowych degustacji zaprezentowano całkowicie sztuczne wino. Oceny są mieszane, jednak niektóre z nich, całkiem pozytywne, pochodzą od znanych degustatorów. Czy spełni się zatem czarny sen miłośników wina?

Austria rozdaje odmiany!

Ważne zmiany w austriackim i europejskim prawie winiarskim. Wiedeń zaakceptował kolejne odmiany dopuszczone do wyrobu win jakościowych, a wśród nich aż trzy hybrydy z grupy tzw. szczepów PIWI. Ten krok chyba na dobre otwiera drzwi dla tego typu odmian. To także istotna informacja dla naszych producentów.

Ciepłe podbrzusze winnych Niemiec. Badenia – Palatynat – Wirtembergia

W Palatynacie pięknie kwitną migdałowce, a miejscowi eksperymentatorzy cieszą się z własnych fig czy cytryn. Książki dawno już przestały nadążać za zmianą klimatyczną nie tylko w tej części świata.

Między Atlantykiem i Andami

Potencjał winiarski Argentyny wydaje się nieskończony. Szczególnie że obszary winiarskie tego kraju naszpikowane są światowej klasy specjalistami jak cwibak rodzynkami. Kraj już jest zdolny do wyrobu wybitnej jakości win ze średniej półki, jak i takich kupowanych na zapisy lub trafiających prosto z winiarni na najdroższe światowe aukcje.

Ile wina jest w winie?

Czyli jak Francja (prawie) dogoniła AmerykęNie wiem, co najbardziej zaskoczyło mnie podczas zeszłomiesięcznej wizyty we francuskiej części Katalonii oraz Langwedocji. Niespodzianek było tyle, że...

Z ogrodu do kuchni

Jednym z wyjątkowych zapachów mojego dzieciństwa jest woń świeżo zerwanych pomidorów z ogrodu babci. Wspomnienia z dzieciństwa i czas, jaki od dziecka spędzałam w ogrodzie, sprawiły, że od zawsze...

Newsletter

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?