© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: enologia
Słodko-gorzkie Mezzogiorno
„Zobaczyć Neapol i umrzeć” – to stare marynarskie powiedzenie. Większość dzisiaj myśli, że to architektura miasta tak urzekała ludzi morza, iż gotowi byli nawet...
Z zamku do Rzymu i z powrotem
W życiu najważniejsze są emocje, gdy robi się coś ważnego, a wino z całą pewnością czymś takim jest. Dlatego dziesięć lat temu zdecydował się...
Luksus pracy z niezawodną asystentką
Byłam przerażona, gdy podjęłam tę decyzję. Po raz pierwszy w mym życiu będę mieć asystentkę! I to taką, której umysł wcale nie jest dużo...
Niesamowite Château Bouscaut
Jeżeli w dzieciństwie lub wczesnej młodości zetknęliście się z literaturą Nienackiego, z pewnością poniższy opis przywiedzie wam na myśl miłe skojarzenie: dwór z kamienia...
...dziś...
Zaciskanie pasa
Ponieważ wśród moich preferencji kulinarnych nader dużymi względami cieszą się szeroko pojęte resztki, ze względnym spokojem postrzegam perspektywę zaciskania pasa.
Przyglądam się uważnie otaczającej mnie...
Wybór konesera
Blok czekolady – czyli Chocolate Block – to najbardziej zdumiewająca nazwa wina, jaką spotkałem. Zasadniczo wino i czekolada łączą się ciężko (choć bywają też...
Afryka Południowa od kuchni
W Afryce Południowej obowiązuje jedenaście oficjalnych języków. Już to pokazuje, jakim tyglem ludów i narodów jest ten kraj. Kuchnia w naturalny sposób odzwierciedla tę...
Szukając własnej drogi
Jest wiele definicji terroir (siedliska) i jak świat długi i szeroki bardzo różne rzeczy się przez to rozumie – tłumaczy z werwą i ekscytacją...
Tajemnice każdego miesiąca
Czas uchylić trochę kulis, w jaki sposób wybieramy nasze Klubowe Selekcje. W normalnych okolicznościach dzieje się to w trakcie spotkania komisji klubowej, w której...
Szlakiem profesora Abrahama
Nielubiana i bez przyszłości. Nim powstała – zapomniana przez swego twórcę. Cudem uchroniona przed wykarczowaniem i chorobami. Przetrwała jako symbol południowoafrykańskiego winiarstwa. Dlaczego? Tego...