© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: gastronomia
Cel sommeliera
Podczas moich licznych podróży niezmiennie staram się ograniczyć emisję dwutlenku węgla do atmosfery, ale oczy mam szeroko otwarte. Cały czas uderza mnie kontrast pomiędzy światem rozwijającym się a tym rzekomo już rozwiniętym – Europą, Stanami Zjednoczonymi, Australią i Nową Zelandią.
Najlepsza szefowa świata. Ana Roš
Miała zostać dyplomatą. Z tytułem dobrej uczelni, znajomością pięciu języków, sukcesami… Ale Ana Roš wybrała miłość i kuchnię.
Food Service Summit 2019 – największa konferencja polskiej branży HoReCa
Prowadzisz restaurację, bar, food truck? Zaopatrujesz branżę Horeca? Jesteś foodie i blogujesz dla foodies? Może jesteś krytykiem kulinarnym, a może właśnie planujesz błyskotliwą gastronomiczną karierę? Jeśli przyznajesz się do działania (lub marzeń) w choć jednej z tych kategorii, Food Service Summit to konferencja, na której naprawdę nie powinno cię zabraknąć (żeby nie było, że nie ostrzegaliśmy).
Kolacja z Kobietą Szefem Roku 2018 – Z Drugiej Strony Lustra
Kolacja z Iwoną Niemczewską, Kobietą Szefem Roku 2018 Przewodnika Gault&Millau, będzie pierwszą z nowego cyklu Noc wina GOURMET. Odbędzie się 23.02.2019 w Restauracji z drugiej strony lustra w Szczecinie.
Z ziemi włoskiej do Polski
Ze Zdzisławem Bartelakiem, twórcą i właścicielem firmy Consonni, rozmawia Justyna Korn-Suchocka.
Dynastia
„Nie, nigdy nie marzyłem, żeby zostać strażakiem, pilotem czy piłkarzem. Odkąd pamiętam, bawiłem się w kuchni. Mój pokój był bezpośrednio nad nią i przez wiele lat byłem przekonany, że rodzice co wieczór przyjmują przyjaciół. Że dla nich gotują i robią wszystko, żeby ci przyjaciele dobrze się czuli. Taka tam była atmosfera” – zwierzał mi się niedawno Michel Troisgros.
V Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau – relacja
Poznaliśmy ranking najlepszych restauracji Polski według Żółtego Przewodnika Gault&Millau A.D. 2019. Podczas Gali, która 26 listopada zgromadziła w gdańskim AmberExpo 750 gości, wpierw ogłoszono nazwiska szefów kuchni wyróżnionych w pięciu kategoriach, a potem do rąk gości trafił jeszcze ciepły Żółty Przewodnik z opisami i ocenami najlepszych restauracji oraz najciekawszych miejsc kulinarnych w Polsce.
Najlepsza pizza świata
Wydawałoby się, że Polacy to kulinarni konserwatyści – taka chyba jest zresztą nasza powszechna opinia o nas samych. Tymczasem potrafimy się w tej sprawie nawzajem zaskoczyć, i to co roku.
Piąta Gala Premierowa Żółtego Przewodnika Gault&Millau już wkrótce!
.bib {
float: left;
width: 40%;
background: #C574AB;
color: white;
padding: 20px 20px 20px 20px;
margin: 6px 20px auto auto;
}
@media only screen and (max-width: 766px){
.bib {
float:...
Największe targi wina w Polsce
Największe targi wina w Polsce, czyli ENOEXPO®, tym razem powitają gości i wystawców w prawdziwie szampańskim nastroju. Tegoroczna Akademia Wina ENOEXPO® odbywać się będzie pod hasłem „Wina musujące”. Degustacje cavy, szampana, prosecco, a także polskich win musujących będą obowiązkowymi punktami programu.