© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: gastronomia
Jak się dobrać do bąbelków
Zawodowe podawanie win musujących to wielka sztuka i osobna konkurencja w zawodach sommelierskich. Nie zmienia to jednak faktu, że jeśli zawodowcami nie jesteśmy, to...
Stolica światowej kuchni
W dniach 20–23 listopada odbędzie się kongres San Sebastian Gastronomika – Euskadi Savour, najbardziej prestiżowe wydarzenie kulinarne w Hiszpanii.Pierwsza edycja Kongresu SSG – ES...
Śpiewając sielankę o domu
Na przedmieściach Ustronia, tuż przy dawnym gościńcu nad potokiem zwanym Wisłą, stoi karczma pokryta grubą warstwą śniegu, ozdobiona świątecznymi lampkami. W zimowej szacie wygląda...
Wino i luksus
Wśród natrętnych pytań na ten szczególny temat, jakim jest luksus, pojawia się i takie: czy wino może być uznane za produkt luksusowy?Widząc, jak szybko...
Taki sobie murzynek?
Istnieje całkiem spora gałąź gastronomii marketingowej. Tak, to nie pomyłka. Nie chodzi o marketing gastronomiczny, który uprawia praktycznie każdy, kto zajmuje się żywieniem ludności,...
Żarcie nie jest dla ludzi
Powiedz mi, co jesz, a powiem ci kim jesteś.
Anthelme Brillat-SavarinW czasie licznych samochodowych podróży po kraju natykam się na wielkie szyldy zachęcające do wstąpienia...
Czas letnich ogródków
Otwierały swe podwoje na przełomie kwietnia i maja. Przed znajdujące się w centrach miast i miasteczek restauracje czy winiarnie wystawiano świeżo polakierowane stoły i...
Echa dawnych kawiarni
Pierwsze kawiarnie na ziemiach polskich powstały w Warszawie (np. Kafehauz za Żelazną Bramą, gdzie chadzała saska służba dworska, czy otwarty w 1790 roku lokal...