© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: historia kuchni
Homara droga na szczyt
Jeszcze w XVIII wieku w Nowej Szkocji homar był czymś tak pospolitym i pogardzanym, że Indianie nawozili nim pola. Nie lepsze zdanie o tym całkiem sympatycznym skorupiaku mieli...
Akcja kulinarna „Z kuchni królowej Bony”
Od 9 do 18 czerwca, w dziesięciu krakowskich restauracjach, będzie można spróbować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony.Akcja „Z kuchni królowej Bony” zapowiada renesansowy...
Gdyby pradziadek się nie odważył…
W dzisiejszych czasach, mało kto na co dzień myśli o tym, jak trudną kwestią naszego życia było kiedyś zdobywanie i produkcja żywności. Teraz wystarczy...
Wino o smaku czekolady
Do niedawna wina łączono z czekoladą rzadko i raczej konserwatywnie podając słodkie wina do deserów z czekoladą. Nie jest bowiem tajemnicą, że słodkie wina z południa Francji, tokaje,...
Starożytne grand cru
Z dr. Tomaszem Waliszewskim, kierownikiem polsko-libańskich wykopalisk w Szihim i Dżije, rozmawia Łukasz WojnarowiczŁukasz Wojnarowicz: Jak długa jest tradycja produkcji wina na terenie dzisiejszego...
Wypijmy kawę w Krakowie
Nie od dzisiaj wiadomo, że życie kawiarniane często bywało ważniejsze od tego, które toczyło się w pałacowych salonach czy rządowych gabinetach. W kawiarniach Wiednia...
Szołdra to nie jest wymyślna kołdra
Aby nie było nieporozumień, od razu wyjaśniam: szołdra to dawna nazwa szynki, obertuch to słodkie pieczywo bardzo popularne w XVIII wieku, a perduty to...
Wróćmy do korzeni
Od dłuższego czasu poszukuję starych, sprawdzonych przepisów na polskie specjały, których smaki i zapachy pamiętam z dzieciństwa. Namiastką tego powrotu do przeszłości stała się...
In garum veritas
Kuchnia starożytnych Rzymian to bardzo obszerny temat. Większość z zachowanych do dzisiaj przepisów ma jednak wspólny mianownik: garum – długo dojrzewający sos ze sfermentowanych...
Poezja staropolskich smaków
Przetrwały w archiwach dworskich, bibliotekach, wśród pamiątek ocalonych przez znakomite rody polskie. Stare książki kucharskie, niekiedy z rękopiśmiennym aneksem przepisów stworzonych przez samego autora,...