Strona główna Tagi Izrael

Tag: Izrael

Krótka historia produkcji wina w Izraelu. Trudne otwarcia

Izraelczycy i ich przodkowie trzykrotnie na poważnie zabierali się za produkcję wina. We wszystkich przypadkach mogło się to skończyć źle. Nieodżałowany komentator miejscowych win, Daniel Rogov, dzielił winiarską historię Izraela zwięźle na trzy okresy: czasy starożytne, czasy współczesne i izraelską rewolucję winiarską. Skromnie jak na kilka tysięcy lat.

Trzy złote medale dla najnowszych roczników Yardena!

Dosłownie przed chwilą dotarła do naszej redakcji wiadomość o trzech złotych medalach przyznanych przez jury międzynarodowego konkursu Mundus Vini trzem winom spod znaku Yardena: Sauvignon...

Ziemia Obiecana od kuchni

Niezależnie od tego, czy do Izraela przyjeżdżamy w celach religijnych czy rekreacyjnych, musimy coś jeść. Oto przegląd czternastu dań, których warto spróbować w Jerozolimie, w miejscowościach leżących nad Jeziorem Galilejskim oraz w kurorcie Ejlat nad Morzem Czerwonym. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć be’te avon, czyli smacznego!

Sens życia według Serge’a Dubsa

Jest tylko kilka prawdziwie specjalistycznych zawodów w branży winiarskiej. Najpierw winogrodnik – rolnik zajmujący się uprawą winorośli. Następnie winiarz umiejący zmienić doskonałe owoce w jeszcze doskonalsze wino. Wreszcie sommelier – kelner odpowiedzialny za serwis alkoholi i cygar, a nawet jeszcze więcej – za powodzenie pierwszego kontaktu klienta z winem.

Mount Hermon. Winiarska Święta Góra

Najciekawsze i najbardziej przyciągające wzrok reklamy stworzone w naszym dziale marketingu powstały dla win z południowej i północnej Afryki. Tak też stereotypowo umiejscawiamy Izrael, choć to już przecież...

Wina króla Dawida, albo co i jak pijano w czasach biblijnych

Choć wszechobecne w mozaikach i freskach wszystkich starożytnych ludów, nie od razu stało się napojem codziennym. Początkowo wino było przywilejem wyłącznie wyższych klas społecznych – zwykli ludzie pijali je od święta, zazwyczaj późną jesienią, kiedy cieszono się młodymi winami z nowego rocznika.

Absolutny FENOMEN. Wywiad z Yael Gai

Z Yael Gai, szefową eksportu Golan Heights Winery, o zdumiewającej popularności win izraelskich rozmawia Michał BardelKierowanie eksportem win izraelskich spod znaku Yardena to chyba nie jest...

Kuchnia wszystkich kontynentów

Lektura Smaków Izraela po raz kolejny upewnia mnie w niemodnym przekonaniu, że gdyby komuś niemądremu przyszło do głowy usunąć z tzw. tradycyjnej polskiej kuchni wszystko, co...

Poszukiwanie symbolu

Argentyna ma swojego malbeka, Chile – carménère, Urugwaj – tannata. A co ma Izrael? Która z odmian – miejscowych lub międzynarodowych – zasługuje na to, by...

Wina Izraela

Wina izraelskie cieszą się w naszym kraju niesłabnącym powodzeniem. A właściwie powodzenie to rośnie lawinowo z roku na rok. Co jest tego przyczyną? Specjaliści powiedzą: nadzwyczajna jakość...

Newsletter

Prenumerata

Zamów prenumeratę miesięcznika Czas Wina

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Zamów e-wydanie miesięcznika Czas Wina

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?