© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: Jancis Robinson
Sztuka komunikacji
Mijają dziesięciolecia odkąd Francuzi, a zwłaszcza bordoscy producenci wina, lamentują, jak trudno im się porozumieć z mediami i z konsumentami.
Szczycą się wszak świetnymi winami,...
Logika po włosku
Oro d’Aria we Florencji to ulubiona restauracja Lorenzy Sebasti i Marca Pallantiego, właścicieli winiarni Castello d’Ama, słynącej z chianti classico.
Miejsce okazało się nadzwyczaj, jak...
Jak to ostatnimi rocznikami bywało
Producenci wina z całej Francji zaczynają nieśmiało wyrażać entuzjazm dla rocznika 2010.Powód powściągliwości niektórych z nich to przesadny szum wokół rocznika 2009 i...
Korkowa zmiana kursu
Jedno z najciekawszych spotkań, w jakim ostatnio brałam udział, miało miejsce w Porto.
Uczestniczył w nim obecny szef Amorimu – firmy będącej światowym liderem w...
Białe górą
Jako miłośniczka wina o wieloletnim, co tu ukrywać, stażu zastanawiam się nad jedną kwestią, a mianowicie, dlaczego w tym całym zamieszaniu dotyczącym pisania o...
Gdzie się podziały tamte słodkości
Dla wielu miłośników wina koniec roku to właśnie ten czas, kiedy należy odkorkować pieczołowicie przechowywane dotąd butelki.
To także czas, kiedy przypominamy sobie o winach,...
Naprawdę stare krzewy
Świat wina może się pochwalić pewnym zasobem, który jest jedyny w swoim rodzaju. Nie mam jednak pewności, że jest on znany miłośnikom wina...
Chodzi mi...
Wymowna nonszalancja
Z przyczyn oczywistych dość często słyszę pytanie o dodatkowe profity związane z moją pracą. Wiele osób postronnych mogłoby pomyśleć, że najprzyjemniejszym z nich jest...
Mniej szkła – więcej natury
Czy przemysł winiarski może być najgorszym przestępcą w globalnym systemie ocieplania? Planeta ma wyjątkowo mało czasu, by uniknąć katastrofy.
Tym bardziej że wino (jak dotąd)...
Ewolucja stylu
Niewielu winiarzy zdecydowałoby się wyjawić grupie Masters of Wine, jakie błędy popełnili, tworząc swoje wina. Tym bardziej, gdyby była to grupa studentów dopiero ubiegających...