© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: Kalabria
Czas Wina nr 99
AKTUALNOŚCIŁukasz Wojnarowicz Z bliska i z dalekaMichał Bardel Francja za stołemŁukasz Wojnarowicz Walka stała się faktemFELIETONYJancis Robinson Chińskie regiony winiarskiePaweł Gąsiorek Słowa zakazane
Kalabria w kilku smakach. Nduja
Każde miasteczko Kalabrii ma swój znak rozpoznawczy. Stilo pachnie bergamotką. Dla Diamante powodem do dumy jest piekielnie ostre peperoncino. Tropea słynie z czerwonej cebuli, a Gerace – z jaśminu. Jednak tym, co znaleźć można wszędzie, jest nduja.
Winogrodnicy, sybaryci i starożytni pompiarze. Sycylia i Kalabria
Jeśli spojrzeć na zdjęcia satelitarne, to fakt, że Sycylia i Kalabria, te dwa fragmenty południa włoskiego „kontynentu”, nie są połączone, zakrawa na geograficzny psikus. To jednak właśnie on sprawił, że ich losy potoczyły się tak odmiennie.
Kalabria do odkrycia. Od Cirò do Fiego
Na swoją pierwszą apelację DOCG Kalabria czeka od dawna, ale nieoficjalnie mówi się, że to już tylko kwestia miesięcy. Naturalnym kandydatem jest apelacja Cirò,...
A może do Kalabrii?
Przeglądając zawartość półek w księgarniach, często wypełnionych powieściami o Włoszech, łatwo ulec wrażeniu, że na terytorium tego państwa istnieje tylko jedna kraina – Toskania.Uwaga...