© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: kawa
Być smacznym singlem
Smakosze kawy najczęściej zamawiają tak zwane „single” – kawy pochodzące z jednego rejonu lub nawet z jednej plantacji, wypalone dokładnie tak, jak sobie życzą....
Ten groźny tlen
Dobra kawa, jak wszystko co wartościowe, jest wrażliwa i wymaga szczególnej troski. Gdy już dołożymy starań, by wybrać wyjątkowe ziarno, musimy odpowiednio zadbać o...
Eksperymentując z aromatem…
Mało kto ma tak wyrobiony gust, żeby w pełni cieszyć się smakiem czystej, jakościowej kawy. O dziwo, im bardziej specyficzna jakość, tym kawa mniej smakuje przeciętnemu...
Dobrze zaparzona
Kawa zazwyczaj kojarzy nam się z małymi ziarenkami wypalonymi na ciemny kolor. Abyśmy mogli cieszyć się jej smakiem, musimy ją zaparzyć.
Sposobów na zaparzanie jest...
O jakości ziarenek
Kiedy kupujemy ziarna z jednego regionu, na przykład z Brazylii, w nazwie znaleźć możemy informacje o „konkretnym” miejscu pochodzenia i jakości ziarna. Dlaczego napisałem...
Między delikatnością a mocą
Jaka jest dobra kawa? Jak ją rozpoznać? Odpowiedź jest bardzo prosta – dobra kawa to ta, która nam smakuje. Ot, i cała tajemnica.
Jeśli jednak...
Mielenie tak, ale jakie?
To, że kawa pięknie pachnie, wiemy wszyscy. Pamiętajmy jednak, że im więcej zapachu w rozpakowanej torebce kawy, tym mniej w przygotowanej z niej filiżance...
Nikaragua, kawa i… słoń
Jeżeli zwiedzając świat, dochodzimy do wniosku, że już chyba nic nie jest w stanie nas zaskoczyć, to prawdopodobnie jeszcze nie byliśmy w Nikaragui…
Na skraj...
Do pracy i do klasztoru
Kawę nie wszyscy piją... Nie pije sąsiad z nadciśnieniem i przyjaciółka, którą herbaciana pasja zaprowadziła do Chin. Jest dla kawy kilka alternatyw, na przykład...
Nasz człowiek w Wiedniu
Gdy wokół Wiednia słyszało się częściej mowę turecką niż niemiecką, Austriacy nadzieję na powrót do normy pokładali w... Polakach. Nadzieja ta opierała się na...