© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: kultura
Wyhoduj sobie wolność, Maria Hawranek, Szymon Opryszek
Nie tak łatwo odpowiedzieć na pytanie, dlaczego to właśnie malutki Urugwaj, wciśnięty między Brazylię, Argentynę i Ocean Atlantycki, stał się liderem przemian społecznych i obyczajowych, nie tylko w skali Ameryki Południowej.
Metafizyka wina, czyli o zakamarkach naszych ocen
Wszyscy zapewne oglądali kultowy obraz sprzed lat Wielki Szu. A przynajmniej ci w średnim wieku. Główny wątek tyczy się gry w pokera na zaawansowanym poziomie zawodowym. Młody adept tej dziedziny „sportu” wyczynowego, małomiasteczkowy taksówkarz Jurek (Andrzej Pieczyński) stara się wyciągnąć jak najwięcej tajemnic oszukiwania przy stole od starego wygi, gracza-filozofa, tytułowego Wielkiego Szu (Jan Nowicki).
Świętość zagryzania
Pod koniec ubiegłego roku ukazała się świetna książka Między wódką a zakąską. Jej autorami są: szef kuchni Aleksander Baron oraz Łukasz Klesyk, dziennikarz i redaktor (m.in. polskiego wydania Gault&Millau). Konstrukcja dzieła jest prosta – Łukasz analizuje polskie wódki (ze szczegółowymi opisami), tzn. tylko z tych wytwórni, które odpowiedziały na anons autorów, zaś Aleksander Baron pod te oceny dobiera wyborne przekąski.
Muscat et consortes
„Otwórz mi butelkę wina, Słoneczko” – wystukał do żony George DeGiorgio i zawrócił luksusowy jacht ku Wielkiej Przystani maltańskiej Valletty. To był trzeci SMS, który wysłał tego dnia. Drugi kilka minut wcześniej uruchomił zapalnik ukryty pod siedzeniem auta…
7 zalet głównych, czyli za co kocham ten kraj
Pytani czy czują się częścią bałkańskiego świata, Słoweńcy potwierdzają: „Przecież potrafimy bawić się z fantazją”. „Na szczęście umiemy też rzetelnie pracować” – dodają, puszczając oko do czasów austriackich porządków.
Sztuka, wino i historia
Nie ma niczego złego w sączeniu drinków nad resortowym basenem, ale dzięki Bogu, wciąż jeszcze istnieją ludzie podróżujący także w innych celach.
Bycza krew w koronie
Z autorką bestsellerowych powieści historycznych Elżbietą Cherezińską o węgierskich winach, wspomnieniach z Egeru i planach pisarskich rozmawia Artur Baranowski.
Jak zaczęła się pani przygoda z winami?
Zaczęła się od...
Bordeaux: miasto wina
Bordeaux, najsłynniejszy region winiarski świata, synonim jakości i dobrego smaku, swoją nazwę zawdzięcza miastu, które do niedawna pozostawało w cieniu słynnych winnic prawego i lewego brzegu Żyrondy....
Cassoulet i żurek
Laurent był „małym kasztelanem”, jak o sobie mówił. Miał na myśli rozmiary rodzinnego zamku. Zameczek niewielki, Laurent nie pierwszy w kolejce do dziedziczenia (tradycyjne francuskie rodziny...
Z kieliszkiem przez Niemcy
Winiarskie Niemcy to doskonały cel podróży enoturystycznej. Każdy z trzynastu regionów winiarskich ma swoją specyfikę, jest malowniczo położony, a swoim gościom zapewnia nie tylko winiarskie atrakcje....