© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: mięso
Dylematy mięsożercy
Mimo wciąż rosnącej popularności wegetarianizmu większość z nas je na co dzień mięso. Czy to przyzwyczajenie, czy rodzaj uzależnienia? Głód mięsa w reżyserii Marjin...
Przywiązanie
Dzisiejsze Kinbaku Shibari pochodzi od hojōjutsu, sztuki walki, której założeniem było unieruchomienie jeńca w ten sposób, by nie był w stanie w żaden sposób się wyswobodzić.Za twórcę...
Heroinowy trip
Powiadają, że kto choć raz spróbuje tego specyfiku, na jego duszy powstaje pewna szczelina, z której wiatr wieje. Ten wiatr to powiew innego świata, innych...
Kolacja na cztery ręce
Zaleca się odczytanie tego felietonu przy dźwiękach „Wariacji Goldbergowskich” Jana Sebastiana Bacha lub „Mesjasza HWV 56: Alleluja” Jerzego Fryderyka Händla, popijając schłodzonym chablis, z miłości...
W poszukiwaniu idealnego połączenia
Zjawisko, które zatacza coraz szersze kręgi nie tylko wśród koneserów. Mało kto nie uległ jeszcze magii wysublimowanych połączeń uzyskanych metodą food pairingu. Nawet pozornie...
Piąta ćwiartka na talerzu, czyli kto się boi cynaderek?
Podobno jadanie podrobów to akt odwagi. Zważywszy na to, że ozorki i wątróbki są tak samo nieżywe jak polędwice i szynki, a smak potrawy zależy głównie od...
Grimbergen inspiruje
Królestwo piwa i królestwo jedzenia współtworzą nieskończone cesarstwo smaku, nad którym słońce nie zachodzi nigdy, jak niegdyś nad Imperium Brytyjskim. Nie kończy się na trasie...
Sama prawda, czyli smak
Lesław Kołodziej był z jednym z najznamienitszych polskich szefów kuchni, którego ja kojarzę jak przez mgłę. Nie był celebrytą, nie prowadził programu kulinarnego, nie...