© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: mięso
Magiczna skrzynka mojego taty…
…czyli PRZYBORNIK MŁODEGO ARTYSTY to niepozorna, poobijana, strasznie hałaśliwa aluminiowa walizeczka. Była towarzyszką wielu podróży ojca w czasach, kiedy z Polski niewielu obywatelom udawało się wyjechać...
Jagnięcina pachnąca halami
Historia zniknięcia jagniąt z polskich stołów zaczyna się przed wojną. Już pod koniec lat 30. nawoływano w prasie, wyraźnie z pobudek patriotycznych, do częstszego jej jadania.
Potem podczas...
Pamięć nosowa
Celem naszym – artystów – jest uwalnianie wszelkich emocji odbiorcy sztuki. Celem naszym jest wzbudzanie elementarnych ludzkich odruchów. Celem naszym jest pobudzanie zmysłów.Czemże jest...
Przez żołądek do Nowej Zelandii
Gdzie jest koniec świata, nie wie nikt. Europejczycy lubią tak nazywać odległe od „centrum” dawne kolonie. Ale każdy, kto sięgnie po Kuchnię Nowej Zelandii,...
Darzbór w kuchni
W opisie sporej części czerwonych win wysokiej klasy znajdziemy rekomendację, że wino doskonale pasuje do dziczyzny.Trochę to niebezpieczne, bo gdybyśmy do każdej otwartej w...
Wino do befsztyka
O łączeniu win z potrawami wiele się ostatnio pisze. Prezentowane są różne szkoły. Od wkuwania na pamięć teoretycznie dobranych do siebie partnerów po awangardowe stwierdzenia,...