Strona główna Tagi Nalewki i likiery

Tag: nalewki i likiery

infuzja

infuzja — ekstrakcja substancji smakowych bądź aromatycznych z surowców roślinnych, głównie owoców, ziół i korzeni za pomocą rozcieńczonego alkoholu, wina lub wody. Proces może odbywać się...

Tajemnice owocowych destylatów

Ilekroć dzielę się z Państwem moimi opiniami na temat kolejnych „wypracowań” Łukasza Gołębiewskiego, zawsze i niezmiennie pojawia się to samo zazdrosne pytanie: kiedy on to wszystko...

Praca organiczna

Organicznie cenię prace organiczne, choć często – jak w tym przypadku – nie są to rzeczy, które, odłożywszy wszystko na bok, będziemy z wypiekami czytać od...

Nalewki w spiżarni

Czym różni się książka pisana przez pasjonata-praktyka od tej autorstwa fachowca-pasjonata? Ano tym, czym książki pisane przez Jana Cieślaka od tej, którą właśnie Państwu...

Nalewki w spiżarni

Przyrządzanie nalewek, a także domowych win czy miodów to pasja nie dla wszystkich. Trzeba przede wszystkim dużej dozy cierpliwości, wytrwałości, a przede wszystkim chęci...

Domowe kompendium alkoholi

„Tylko ciekawość, wiedza i śmiałe eksperymenty mogą dać coś niesłychanie zachwycającego”.Tymi słowami swą opowieść o produkcji domowych spirytualiów rozpoczyna Zygmunt Skibicki – chemik technologii spożywczych, który...

Smak tradycji

Coraz częściej odgrzebujemy stare przepisy, wracamy do korzeni, zatartych w pamięci lub niedocenianych od dawna smaków. Na nowo odkrywamy dary otaczającej nas przyrody, wprowadzając...

„Encyklopedia alkoholi” do kupienia!

Jak na encyklopedię alkoholi przystało, jej pierwsze hasło rozpoczyna się na literkę a...aA dalej jest tylko ciekawiej: ponad 600 uporządkowanych alfabetycznie haseł dotyczących historii,...

Profesjonalizmu pochwała uzasadniona

Sędziowałem niedawno w znanym konkursie domowych nalewek. W dwie godziny musieliśmy się zmierzyć z kilkudziesięcioma trunkami. Były tam rzeczy wielkie, ale część z nich...

Powrót do natury

Kiedyś robienie nalewek było zajęciem powszechnym, jak smażenie powideł, wyrób dżemów czy marynowanie grzybów lub kiszenie kapusty. Po II wojnie światowej zwyczaj ten niemal...

Newsletter

Prenumerata

Zamów prenumeratę miesięcznika Czas Wina

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Zamów e-wydanie miesięcznika Czas Wina

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?