Strona główna Tagi Nauka

Tag: nauka

To skomplikowane. Czym jest „złożone” wino?

Gdy o dziewczynie mówi się, że ma ciekawą urodę, natychmiast powstaje przypuszczenie, że coś może być nie tak. Gdy o winie mówi się, że jest złożone,...

Analitycy wolą czystą

Próbkę. Czystą, a mówiąc ściślej – prostą, niezłożoną. Tymczasem wino to mieszanina kilku setek związków chemicznych. Co gorsza, smak i zapach wina zależny jest nie tylko od składu chemicznego per se, ale również od interakcji poszczególnych związków. Wino to koszmar senny chemika analityka, a bezsenność zdrowiu nie służy, dlatego właśnie powstały nosy i języki elektroniczne. Z tego i jeszcze kilku innych powodów.

„Jeśli masz zamiar to czytać, odpuść sobie”

Tak właśnie brzmi pierwsze zdanie jednej z powieści Chucka Palahniuka. Zagrał na naszych emocjach, nikczemnik. Zagrał i wygrał, bo któż nie znajduje przewrotnej przyjemności w czytaniu na złość literatom? Podobnie, choć nieco bardziej subtelnie, grają przedstawiciele branży winiarskiej, nasze emocje i oczekiwania wpływają bowiem w sposób bezpośredni na postrzeganie smaku wina. A tu, tak samo, właśnie o przyjemność chodzi.

Aby tylko nie było kwaśne…

Złe winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) często określa się krótko i pejoratywnie jako kwaśne. Jednak bez kwasowości nie ma mowy o winie dobrym, dlaczego więc większość z nas tak się jej boi? Gdy dobrze zrozumie się jej rolę, przestaje być taka straszna i szybko staje się jednym z najważniejszych doznań, których szukamy, pijąc wino.

Amorim wyczyści korki

Po kilkudziesięciu latach badań nad chorobą korkową udało się wyeliminować zakażone korki z produkcji. Dokonał tego największy producent korków – portugalski Amorim. Jeśli te doniesienia się potwierdzą, czeka nas prawdziwy przełom w winiarstwie.

Mózg na językach

To nie jest tekst o podrobach. To jest tekst o postrzeganiu smaku. Sprawa mogłaby wydawać się bardzo prosta, choćby dlatego, że w podręcznikach anatomii opis narządu smaku ma często objętość mniejszą niż ten poświęcany płytce paznokciowej.

Must-have każdego smakosza

Co świadczy o tym, że potrafimy gotować? Czy to, że trzymamy się ściśle przepisu i danie, które przygotowujemy, wygląda tak jak na zdjęciu w...

Sekrety doświadczeń kulinarnych

Czym jest smak? Zbiorem wrażeń rejestrowanych przez kubki smakowe. Co zrobić, aby smak i aromat przygotowywanych potraw stały się idealne?Aby zwiększyć swoją wiedzę w...

Cyberkorek

Co sprawiło, że Geisenheim Intitute, University of California Davis, Australian Wine Research Institute, Institut National de la Recherche Agronomique w Montpellier (INRA) i Centro...

Newsletter

Prenumerata

Zamów prenumeratę miesięcznika Czas Wina

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Zamów e-wydanie miesięcznika Czas Wina

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?