© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: oliwa
Różnorodność pod lupą
W przypadku kraju tak rozległego jak Hiszpania, zróżnicowana kuchnia nie jest niczym niezwykłym.Wydaje się logiczne, że zupełnie inne tradycje kulinarne panują na północy kraju...
Nowości oraz starzy znajomi
Kolorowo i pachnąco było w tym roku na planecie EuroGastro – wystawcy części poświęconej jedzeniu i napojom dwoili się i troili żeby przyciągnąć uwagę...
Slow reading czyli sztuka zwalniania
Fabuła „Kropli oliwy” nie rozpędza się i nie mknie do dramatycznego finału. Zawarte w niej opowieści nie podnoszą ciśnienia ani nie wracają ...
Oliwa – płynne złoto
Mieszkańcy prowincji Jaén żyją niemal tak długo, jak rekordziści z Japonii. W kategorii ilości liczby obchodzonych urodzin biją na głowę nie tylko swoich hiszpańskich...
Salony degustacyjne w Poznaniu i Wrocławiu
Ponad 100 win z różnych regionów świata, degustacje i spotkania z producentami.
In vino… veritas?
Jakiś czas temu natknąłem się w internecie na informację, która na długo popsuła mi przyjemność odczuwaną zwykle podczas konsumpcji ulubionych potraw alla italiana.Chodzi o...
Zielone złoto Toskanii
Toskania, kraina pięknych wyżynnych pejzaży, wśród których dominują perły średniowiecznej i renesansowej architektury, szczyci się jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni regionalnych Włoch.
Królują w niej...
Oliwne znaki zapytania
Morze atramentu przelewa się na papier, by przypominać o cudownych właściwościach oliwy z oliwek. Lekarze, dietetycy i kosmetolodzy zgodnym chórem powtarzają, że wciąż zbyt...