© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: owoce morza
Homara droga na szczyt
Jeszcze w XVIII wieku w Nowej Szkocji homar był czymś tak pospolitym i pogardzanym, że Indianie nawozili nim pola. Nie lepsze zdanie o tym całkiem sympatycznym skorupiaku mieli...
Wspomnienie wakacji, czyli ośmiorniczki na grzance z masłem limonkowym
Pogranicze portugalsko-hiszpańskie to kraina owoców morza i białego wina. Bliskość oceanu determinuje klimat, w którym jest zbyt wilgotno i chłodno na uprawę odmian winorośli...
Zaślubiny z rybą
Lądowanie na lotnisku w Katanii należy do tych, kiedy część pasażerów zadaje sobie głupkowate pytanie: czy na pewno pilot zdąży dolecieć do lądu, czy wylądujemy...
Sardynka na talerzu
Wszystkie przewodniki podają, że na Sardynii – choć słynie z rybołówstwa – je się wyjątkowo dużo potraw mięsnych. „Si, si, e vero” – zapewniali...
Ryż podlany bryzą
Osoba, dla której największą zaletą kuchni śródziemnomorskiej jest świeżość, bez dwóch zdań powinna odbyć pielgrzymkę na Półwysep Iberyjski. I to bynajmniej nie do otoczonego...