© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: przepisy
Wszystkie drogi prowadzą do Masali
Dwie wielkie beczki przykuwają uwagę od wejścia. To słynne piece tandoor. Oryginalne są gliniane i zakopane w ziemi – te wrocławskie stoją na środku otwartej kuchni restauracji. Na oczach gości hinduscy kucharze wkładają do ich rozgrzanych do 400⁰C czeluści marynowane kawałki mięs, a aromat egzotycznych przypraw miesza się z zapachem węgla drzewnego. Witajcie w Masali, kawałku najprawdziwszych Indii w Polsce.
Nowoczesny Piemont na chillout
Wpadłem bowiem na pomysł stworzenia zestawu dającego zarówno możliwość delektowania się lekko słodkimi winami, jak i będącego bazą do zabawy w koktajle i drinki na bazie dobrego wina. Winem bazowym będzie tutaj nie byle co, ale prawdziwe, klasyczne piemonckie moscato, wytwarzane nie przez byle kogo, bo przez samego Luca Bosio ze słynnej winiarskiej rodziny z Langhe.
Opowieść w pięciu smakach
Lektura, która w zmysłowy sposób przenosi nas do mniej znanej polskiej rzeczywistości: wietnamskiej kultury na terenie Polski. Książka jest dzieckiem mariażu dwójki świadomych autorów:...
Wybieram Włochy i basta!
O tym, dlaczego Włochy nigdy go nie znudzą, i o przepisie na idealny makaron (nie tylko carbonara) opowiada Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger, debiutujący autor książki Italia do zjedzenia.
Uzależniająca kuchnia Kaukazu
Ta książka wciąga na maksa. Kaukasis to nie tylko przepisy, ale także ciekawostki o kulturze i tradycjach gruzińskich. Unikalne połączenia smakowe sprawiają, że dania...
Ryż, konina i wyborny ser
Isola della Scala to położona niedaleko Werony wioska stanowiąca centrum upraw ryżu Vialone nano. To stąd pochodzi przepis na risotto all’Isolana, którym ugościł mnie...
Sandacz po polsku oraz inne przypadki rybiego pogłowia nad Wisłą
Polak zjada w roku 12 kilogramów ryb czyli 250-gramową porcję na tydzień. Dla porównania: Norwegowie raczą się rybą czterokrotnie solidniej, a Portugalczycy, wielbiciele dorsza w różnych postaciach, osiągają rekordowy wynik 60 kilogramów. Z rocznej porcji na naszym statystycznym talerzu tylko ok. 40 g. to mięso rodzimych ryb słodkowodnych.
Grimbergen inspiruje
Królestwo piwa i królestwo jedzenia współtworzą nieskończone cesarstwo smaku, nad którym słońce nie zachodzi nigdy, jak niegdyś nad Imperium Brytyjskim. Nie kończy się na trasie...
Sama prawda, czyli smak
Lesław Kołodziej był z jednym z najznamienitszych polskich szefów kuchni, którego ja kojarzę jak przez mgłę. Nie był celebrytą, nie prowadził programu kulinarnego, nie...
Nowatorskie specjały świąteczne
Trudno dobierać wina do wigilijnych dań. Bo po pierwsze trzeba znaleźć takie, które dobrze połączy się z kilkoma daniami podawanymi w krótkich odstępach czasu. Po drugie...