Strona główna Tagi Ryby

Tag: ryby

Kreatywność w kuchni ma się dobrze

Do tej książki będę wracać. Sceny kuchenne to pozycja, po którą sięgnę nie tylko w poszukiwaniu inspirującego dania, ale i wtedy gdy będę chciała...

Sandacz po polsku oraz inne przypadki rybiego pogłowia nad Wisłą

Polak zjada w roku 12 kilogramów ryb czyli 250-gramową porcję na tydzień. Dla porównania: Norwegowie raczą się rybą czterokrotnie solidniej, a Portugalczycy, wielbiciele dorsza w różnych postaciach, osiągają rekordowy wynik 60 kilogramów. Z rocznej porcji na naszym statystycznym talerzu tylko ok. 40 g. to mięso rodzimych ryb słodkowodnych.

Instynkt zabójcy

Przecież w każdym z nas drzemie odrobina mrocznej mocy! Często próbuję odpowiedzieć sobie na odwieczne pytanie zadawane aktorowi – czym jest jego identyfikowanie się z kreowaną postacią. Moja...

Poszlost’

Poszlost’ to przeciwieństwo prawdziwej sztuki, co oznacza, że jest niemal synonimem ograniczoności, złego smaku, ślepoty na ukryte wymiary rzeczywistości, a nawet na jej wymiary dobrze...

Sama prawda, czyli smak

Lesław Kołodziej był z jednym z najznamienitszych polskich szefów kuchni, którego ja kojarzę jak przez mgłę. Nie był celebrytą, nie prowadził programu kulinarnego, nie...

Zaślubiny z rybą

  Lądowanie na lotnisku w Katanii należy do tych, kiedy część pasażerów zadaje sobie głupkowate pytanie: czy na pewno pilot zdąży dolecieć do lądu, czy wylądujemy...

Skarby późnego lata

  Chciałoby się rzec, że jesień już za rogiem. Słońce coraz niżej, cienie coraz dłuższe i ten charakterystyczny zapach w powietrzu – absolutnie odurzająca mieszanka...

In garum veritas

Kuchnia starożytnych Rzymian to bardzo obszerny temat. Większość z zachowanych do dzisiaj przepisów ma jednak wspólny mianownik: garum – długo dojrzewający sos ze sfermentowanych...

U wikinga na kolacji

  W Norwegii je się mnóstwo ryb. Ta konstatacja zdumiewa, zważywszy na fakt, że mieszkańcy tej części Skandynawii mają stałe menu od paru tysięcy lat....

Karp wielonarodowy

Książki kucharskie przygotowane są najczęściej według przepisu: weź składniki, a potem zrób z nimi co należy, zerkając (z narastającą frustracją) na kolorowe zdjęcie eksponujące...

Newsletter

Prenumerata

Zamów prenumeratę miesięcznika Czas Wina

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Zamów e-wydanie miesięcznika Czas Wina

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?