© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: ryby
Kreatywność w kuchni ma się dobrze
Do tej książki będę wracać. Sceny kuchenne to pozycja, po którą sięgnę nie tylko w poszukiwaniu inspirującego dania, ale i wtedy gdy będę chciała...
Sandacz po polsku oraz inne przypadki rybiego pogłowia nad Wisłą
Polak zjada w roku 12 kilogramów ryb czyli 250-gramową porcję na tydzień. Dla porównania: Norwegowie raczą się rybą czterokrotnie solidniej, a Portugalczycy, wielbiciele dorsza w różnych postaciach, osiągają rekordowy wynik 60 kilogramów. Z rocznej porcji na naszym statystycznym talerzu tylko ok. 40 g. to mięso rodzimych ryb słodkowodnych.
Instynkt zabójcy
Przecież w każdym z nas drzemie odrobina mrocznej mocy!
Często próbuję odpowiedzieć sobie na odwieczne pytanie zadawane aktorowi – czym jest jego identyfikowanie się z kreowaną postacią. Moja...
Sama prawda, czyli smak
Lesław Kołodziej był z jednym z najznamienitszych polskich szefów kuchni, którego ja kojarzę jak przez mgłę. Nie był celebrytą, nie prowadził programu kulinarnego, nie...
Zaślubiny z rybą
Lądowanie na lotnisku w Katanii należy do tych, kiedy część pasażerów zadaje sobie głupkowate pytanie: czy na pewno pilot zdąży dolecieć do lądu, czy wylądujemy...
Skarby późnego lata
Chciałoby się rzec, że jesień już za rogiem. Słońce coraz niżej, cienie coraz dłuższe i ten charakterystyczny zapach w powietrzu – absolutnie odurzająca mieszanka...
In garum veritas
Kuchnia starożytnych Rzymian to bardzo obszerny temat. Większość z zachowanych do dzisiaj przepisów ma jednak wspólny mianownik: garum – długo dojrzewający sos ze sfermentowanych...
U wikinga na kolacji
W Norwegii je się mnóstwo ryb. Ta konstatacja zdumiewa, zważywszy na fakt, że mieszkańcy tej części Skandynawii mają stałe menu od paru tysięcy lat....
Karp wielonarodowy
Książki kucharskie przygotowane są najczęściej według przepisu: weź składniki, a potem zrób z nimi co należy, zerkając (z narastającą frustracją) na kolorowe zdjęcie eksponujące...