© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: sensoryka
„Jeśli masz zamiar to czytać, odpuść sobie”
Tak właśnie brzmi pierwsze zdanie jednej z powieści Chucka Palahniuka. Zagrał na naszych emocjach, nikczemnik. Zagrał i wygrał, bo któż nie znajduje przewrotnej przyjemności w czytaniu na złość literatom? Podobnie, choć nieco bardziej subtelnie, grają przedstawiciele branży winiarskiej, nasze emocje i oczekiwania wpływają bowiem w sposób bezpośredni na postrzeganie smaku wina. A tu, tak samo, właśnie o przyjemność chodzi.
Mózg na językach
To nie jest tekst o podrobach. To jest tekst o postrzeganiu smaku. Sprawa mogłaby wydawać się bardzo prosta, choćby dlatego, że w podręcznikach anatomii opis narządu smaku ma często objętość mniejszą niż ten poświęcany płytce paznokciowej.
Bogactwo czterech centymetrów
Cztery centymetry kwadratowe. Czy na takiej powierzchni da się zmieścić lata edukacji, całe życie zawodowe i wszystkie związane z nim sukcesy i porażki? Oczywiście, sommelierzy to potrafią. Z punktu widzenia anatomii dokładnie tyle wynosi powierzchnia okolicy węchowej błony śluzowej nosa.