© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: slow food
Sukces Terra Madre
Druga edycja Terra Madre udowodniła, że alter-globalizm czyli trzecia droga wytyczona przez Carla Petriniego ma się coraz lepiej.Jacek Szklarek, szef Slow Food Polska wydawał...
TERRA MADRE znów w Polsce
Po raz drugi Kraków stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Blisko 200 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, degustacje piwne i winiarskie ......15...
Różnorodność pod lupą
W przypadku kraju tak rozległego jak Hiszpania, zróżnicowana kuchnia nie jest niczym niezwykłym.Wydaje się logiczne, że zupełnie inne tradycje kulinarne panują na północy kraju...
II Slow Food Piknik w Dworze Sieraków
Slowfoodowe degustacje, rodzinny piknik w parku Dworu Sieraków, wina polskie i nie tylko to jedynie część atrakcji jakie będą czekać na gości II Slow...
Nowości oraz starzy znajomi
Kolorowo i pachnąco było w tym roku na planecie EuroGastro – wystawcy części poświęconej jedzeniu i napojom dwoili się i troili żeby przyciągnąć uwagę...
Doceńmy, co mamy
Energiczny, pełen zapału, zarażający optymizmem. Tyle mogłam powiedzieć obserwując Grzegorza Łapanowskiego, gdy po raz pierwszy obserwowałam go na targach ENOEXPO w Krakowie promującego nasze...
Bundz majowy z Bacówki u Kazka
Najświeższy (dosłownie i w przenośni) hit podhalańskiego eksportu wewnętrznego. Słodko-słona, lekko spocona kulka sprężystego sera już od pierwszego spojrzenia przywodzi na myśl góralską mozzarellę. Ale na...
Polska edycja Terra Madre za nami
Pierwsza polska edycja Terra Madre Slow Food Festival okazała się imprezą wyjątkową.I to nie tylko za sprawą producentów, którzy prezentowali przyrządzone przez siebie przysmaki,...
Terra Madre, czyli święto Slow Food
Znane wielbicielom slowfoodwoych idei wydarzenie zagości po raz pierwszy w Polsce!
Od 2004 roku Slow Food organizuje co dwa lata spotkania rolników z całego świata,...
Ser koryciński swojski
To chyba jeden z niewielu serów, których szeroko reklamować nie trzeba. Sławetny Korycin miejscowi serowarzy produkują już od XVII wieku na podstawie unikatowych receptur przywiezionych...