© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: Tapas
Kaszanka zamiast jagnięciny
Kilkanaście lat temu miałem okazję przez kilka dni podróżować po regionie Rioja. Podczas odwiedzin w kolejnych bodegach standardowo: najpierw zwiedzanie, potem degustacja, a na koniec poczęstunek pasujący do dobrego beczkowego tempranillo. Każdy z naszych gospodarzy chciał ugościć nas jak najlepiej, więc zawsze na obiad czy kolację podawano nam jagnięcinę. Doskonałą skądinąd. Ale ileż można?
Przykrywka na muchy
Apelacja riojańska to obszar politycznie rozdarty między Riojańczyków, Basków oraz mieszkańców Nawarry. Podobnie jest z kuchnią: mało wyrafinowane – choć smaczne! – hiszpańskie przystawki tapas...
Punktowy opis kulinarnego obyczaju,
czyli co trzeba zjeść w Estremadurze
Estremadura to region biedny i rolniczy. Z biedy rodzi się pomysłowość. Dzięki niej odkrywa się zazwyczaj pomijane części zwierząt,...