Strona główna Tagi Tempranillo

Tag: tempranillo

Tempranillo do jedzenia

Redaktorzy magazynu „Czas Wina” polecają dania kuchni nawarskiej do win z tempranillo. Pampeluna po byku – Estofado de carne de toro Encierro, czyli zwyczaj gonienia byków...

Nawarra. Prowincja trochę nieznana

Gdyby zapytać kogo, z czym winiarsko kojarzy mu się Nawarra, pewnie miałby kłopot. Sprytniejsi powiedzieliby, że uprawia się tu odmianę tempranillo, która daje świetne wina. Ale tak można powiedzieć niemal o każdym dziś zakątku Hiszpanii. Niewielu skojarzyłoby fakt, że część regionu Rioja, tego winiarskiego, obejmuje także fragment prowincji Nawarra.

Stuknęła nam setka

Na całe szczęście, to jeszcze nie sto lat, a jedynie setny numer. Setnie się też przy nim uśmialiśmy, przypominając sobie najzabawniejsze, a czasem i najmocniej o dreszcz przyprawiające...

Zaskoczenia w ciemno – redaktor poleca

Czy istnieje lepszy moment, by podsumować kończący się rok, niż sylwestrowy poranek? Otóż właśnie sylwestrowego poranka A.D. 2018 przyszło mi poczynić winny remanent i ni mniej, ni więcej umyśliłem sobie opowiedzieć kilka słów o winach, które w 2018 roku miło mnie zaskoczyły. Dlaczego zaskoczyły? Czym zaskoczyły?

Wino owocowe na receptę

Jesień w Polsce może być piękna, ale w końcu i tak dopadnie nas listopadowa smuta, podczas której, niczym „starsi panowie dwaj”, będziemy tęsknić za wspomnieniem smaku i aromatu świeżych owoców. Ratując się przed zakropioną deszczem melancholią, proponuję sięgnąć po sześć win zrobionych wprawdzie z tylko z winogron, ale dzięki swym tajemniczym właściwościom pachnących i smakujących niczym polski sad. Jest to efekt procesów tak skomplikowanych, że nawet moja profesor od chemii Longina (nomen omen) Owoc nie byłaby w stanie wbić mi do głowy konstrukcji wzorów i reakcji w winie zachodzących, dzięki którym pachnie ono śliwką, agrestem lub smołą. No cóż, sporo naszej przyjemności z picia wina zawdzięczamy różnym groźnie brzmiącym estrom, terpenom i tiolom.

Kaszanka zamiast jagnięciny

Kilkanaście lat temu miałem okazję przez kilka dni podróżować po regionie Rioja. Podczas odwiedzin w kolejnych bodegach standardowo: najpierw zwiedzanie, potem degustacja, a na koniec poczęstunek pasujący do dobrego beczkowego tempranillo. Każdy z naszych gospodarzy chciał ugościć nas jak najlepiej, więc zawsze na obiad czy kolację podawano nam jagnięcinę. Doskonałą skądinąd. Ale ileż można?

Na wschodzie bez zmian – Rioja i Álvaro Palacios

Matecznikiem licznej winiarskiej rodziny Palaciosów jest Alfaro położone w dawnym okręgu Rioja Baja, który od nowego roku nazywa się Rioja Oriental. To największa i najbardziej na wschód wysunięta część regionu, najczęściej pogardzana za to, że jest tu najcieplej, zaś w winogradach dominuje garnacha, kiedy wszyscy najbardziej cenią w riojańskim kupażu tempranillo. Jednak większość tych tez jest dęta.

50 twarzy tempranillo

Co piąty krzew w hiszpańskich winnicach należy do tej odmiany, jeśli zaś spojrzeć na rankingi najlepszych hiszpańskich win czerwonych, zazwyczaj połowa stawki medalowej przypada winom...

Siedem rzeczy, które należy wiedzieć o Andaluzji

  Po słońce na deskach Do Hiszpanii na narty jeździ się w Pireneje, ale pierwszy śnieg, jaki Arabowie zobaczyli w życiu, leżał w Andaluzji. I jest tam nadal, w wielkiej obfitości.   Znajduje...

Siła nadziei

Od ponad dwudziestu lat podniebienia koneserów radują trzy kolejne wina Króla Tempranillo, tym razem pochodzące z Condado de Haza – posiadłości, do której Alejandro Fernández...

Newsletter

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?