© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: tempranillo
Tempranillo do jedzenia
Redaktorzy magazynu „Czas Wina” polecają dania kuchni nawarskiej do win z tempranillo.
Pampeluna po byku – Estofado de carne de toro
Encierro, czyli zwyczaj gonienia byków...
Nawarra. Prowincja trochę nieznana
Gdyby zapytać kogo, z czym winiarsko kojarzy mu się Nawarra, pewnie miałby kłopot. Sprytniejsi powiedzieliby, że uprawia się tu odmianę tempranillo, która daje świetne wina. Ale tak można powiedzieć niemal o każdym dziś zakątku Hiszpanii. Niewielu skojarzyłoby fakt, że część regionu Rioja, tego winiarskiego, obejmuje także fragment prowincji Nawarra.
Stuknęła nam setka
Na całe szczęście, to jeszcze nie sto lat, a jedynie setny numer. Setnie się też przy nim uśmialiśmy, przypominając sobie najzabawniejsze, a czasem i najmocniej o dreszcz przyprawiające...
Zaskoczenia w ciemno – redaktor poleca
Czy istnieje lepszy moment, by podsumować kończący się rok, niż sylwestrowy poranek? Otóż właśnie sylwestrowego poranka A.D. 2018 przyszło mi poczynić winny remanent i ni mniej, ni więcej umyśliłem sobie opowiedzieć kilka słów o winach, które w 2018 roku miło mnie zaskoczyły. Dlaczego zaskoczyły? Czym zaskoczyły?
Wino owocowe na receptę
Jesień w Polsce może być piękna, ale w końcu i tak dopadnie nas listopadowa smuta, podczas której, niczym „starsi panowie dwaj”, będziemy tęsknić za wspomnieniem smaku i aromatu świeżych owoców. Ratując się przed zakropioną deszczem melancholią, proponuję sięgnąć po sześć win zrobionych wprawdzie z tylko z winogron, ale dzięki swym tajemniczym właściwościom pachnących i smakujących niczym polski sad. Jest to efekt procesów tak skomplikowanych, że nawet moja profesor od chemii Longina (nomen omen) Owoc nie byłaby w stanie wbić mi do głowy konstrukcji wzorów i reakcji w winie zachodzących, dzięki którym pachnie ono śliwką, agrestem lub smołą. No cóż, sporo naszej przyjemności z picia wina zawdzięczamy różnym groźnie brzmiącym estrom, terpenom i tiolom.
Kaszanka zamiast jagnięciny
Kilkanaście lat temu miałem okazję przez kilka dni podróżować po regionie Rioja. Podczas odwiedzin w kolejnych bodegach standardowo: najpierw zwiedzanie, potem degustacja, a na koniec poczęstunek pasujący do dobrego beczkowego tempranillo. Każdy z naszych gospodarzy chciał ugościć nas jak najlepiej, więc zawsze na obiad czy kolację podawano nam jagnięcinę. Doskonałą skądinąd. Ale ileż można?
Na wschodzie bez zmian – Rioja i Álvaro Palacios
Matecznikiem licznej winiarskiej rodziny Palaciosów jest Alfaro położone w dawnym okręgu Rioja Baja, który od nowego roku nazywa się Rioja Oriental. To największa i najbardziej na wschód wysunięta część regionu, najczęściej pogardzana za to, że jest tu najcieplej, zaś w winogradach dominuje garnacha, kiedy wszyscy najbardziej cenią w riojańskim kupażu tempranillo. Jednak większość tych tez jest dęta.
50 twarzy tempranillo
Co piąty krzew w hiszpańskich winnicach należy do tej odmiany, jeśli zaś spojrzeć na rankingi najlepszych hiszpańskich win czerwonych, zazwyczaj połowa stawki medalowej przypada winom...
Siedem rzeczy, które należy wiedzieć o Andaluzji
Po słońce na deskach
Do Hiszpanii na narty jeździ się w Pireneje, ale pierwszy śnieg, jaki Arabowie zobaczyli w życiu, leżał w Andaluzji. I jest tam nadal, w wielkiej obfitości.
Znajduje...
Siła nadziei
Od ponad dwudziestu lat podniebienia koneserów radują trzy kolejne wina Króla Tempranillo, tym razem pochodzące z Condado de Haza – posiadłości, do której Alejandro Fernández...