© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: Toskania
Mała, czerwona rewolucja
Coraz więcej mówi się ostatnio o małym rosso di montalcino w opozycji do wielkiego brunello di montalcino. Pozycja tego pierwszego wśród win z Toskanii zaczyna wyraźnie rosnąć,...
Simply Italian Great Wines 2019
Do miejsc, w które zawsze udaję się z beztroską przyjemnością, należy hotel na warszawskim Nowym Mieście. Śpię u siebie, ale La Regina od kilku lat jest miejscem...
Chianti nie tylko classico
Jak widać, choć czasy się zmieniają, chianti potrafi wywoływać emocje. Nie jest jednak łatwe wytarcie z pamięci wizerunku wątpliwej jakości zwykłego chianti w formie butelkowego bukłaka w słomianej plecionce.
W rodzinnej sieci
Rodzina Antinorich to nie tylko wielkie wina Toskanii, nie tylko Solaia i Tignanello. To dziś także, i to za Pana sprawą, spora liczba przedsięwzięć realizowanych na całym świecie. Zacznijmy od dwóch winiarni w Stanach Zjednoczonych…
Freski, kopuły i toskańska kuchnia
Kiedy na polecenie Signorii, rządu ówczesnej Republiki Sieny, Ambrogio Lorenzetti otrzymał zlecenie ozdobienia freskami Palazzo Publico, nie przypuszczał zapewne, że jego dzieło „Alegoria dobrych i złych rządów” ilustrować będzie nie tylko podręczniki historii sztuki, ale również książki o dziejach kulinariów…
Winiarze nie chodzą na skróty
Z markizem Piero Antinorim, właścicielem Marchesi Antinori, Człowiekiem Roku 2018 magazynu „Czas Wina”, rozmawiają Paweł Gąsiorek i Michał Bardel.
The Hills of Chianti, Piero Antinori
Podobnych do The Hills of Chianti książek powstało już kilka, w tym ta bodaj najsłynniejsza – 101 Wines to try before you die, czyli...
Z winem od 26 pokoleń
We Włoszech tylko rodziny Ricasoli i Frescobaldi mogą poszczycić się dłuższą historią tworzenia wina niż Antinori. Oficjalnie podaje się rok 1385 jako początek tej drogi; wówczas Giovanni di Piero Antinori wstąpił do winiarskiej gildii we Florencji.
Wybieram Włochy i basta!
O tym, dlaczego Włochy nigdy go nie znudzą, i o przepisie na idealny makaron (nie tylko carbonara) opowiada Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger, debiutujący autor książki Italia do zjedzenia.
W odwiedzinach u winiarzy
W ramach 12. Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle odbyły Dni Otwartych Piwnic.
W tzw. Dniach Otwartych Piwnic w 2017 roku brały udział: Winnica Jana, Dwie...