© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: zdrowie
Polifenole – prawdy, mity i fałszerstwa naukowe
Historia naszej wiedzy o polifenolach, związkach organicznych pochodzenia roślinnego, w które szczególnie bogate jest wino czerwone, staje się coraz bardziej zawiła. Zwłaszcza rok 2012 obfituje w nowe zaskakujące (zarówno pozytywnie, jak i negatywnie) informacje.
Piękno z winogron
Kosmetyki z winogron usuwają objawy zmęczenia, przyspieszają regenerację naskórka, rozświetlają cerę i hamują proces starzenia.Producenci kosmetyków, znając dobroczynne działanie winogron, wykorzystują nie tylko wino,...
Nie taki alzheimer straszny
W społeczeństwach wysoko uprzemysłowionych obserwujemy dziś wzrost oczekiwanej długości życia. W ostatnich 20 latach podobny trend został również odnotowany w Polsce.
Wiosną – o połowę mniej kalorii
Pora porzucić zimowe nawyki i przestać gromadzić tłuszczyk. Rozpoczynamy dietę? Chcielibyśmy! Szkoda tylko, że jedna każe nam jeść dziwne rzeczy, inna ciągle patrzeć w...
Medycy i wino
Przez długie wieki służyło do zaprawiania czy rozcieńczania składników rozmaitych medykamentów – w winie zmieszanym w jednej trzeciej z wodą gotowano zioła lecznicze, przygotowując...
Między czekoladą a snem
Książka Jean Carper to rzadkość na polskim rynku wydawniczym. 79-letnia autorka miała osobiste powody, by napisać taką pozycję, gdyż w czasie przypadkowych badań stwierdzono...
Zdrowa dieta świąteczna
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Mamy jeszcze czas zastanowić się nad doborem odpowiednich potraw i napojów, które będą nam towarzyszyć w tych radosnych chwilach. Jako lekarz i kardiolog postaram się pomóc Państwu w tych wyborach.
Słońce a wino
Koniec z opinią, że słońce i wino nie idą w parze. Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie i Consejo Superior de Investigaciones Científicas dowodzą, że...
Dieta śródziemnomorska i wino
Pytanie o najlepszy sposób odżywiania jest jednym z najczęściej zadawanych w gabinetach lekarskich. Na pewno jednym z takich modeli żywienia, który sprawdził się na kontynencie europejskim, jest dieta śródziemnomorska. Historia naszej wiedzy o korzystnym działaniu tej diety nie jest długa.
Dopiero w latach 90. poważnie zwrócono uwagę na jej korzystny wpływ na zdrowie.
Janusowe oblicze alkoholu
Jeszcze do niedawna niewiele wiedzieliśmy o korzystnym wpływie pewnych elementów stylu życia człowieka na ryzyko zachorowania na zawał serca. Dopiero ostatnie badania pozwoliły nam na zgromadzenie podobnej wiedzy dotyczącej zagrożenia udarem mózgu.