wina z Chin winnica w Chinach
Winnica w Syczuanie. Winorośl na bambusowych podpórkach | fot. LEE SNIDER PHOTO IMAGES / shutterstock

Choć Chiny od niedawna są uważane za jeden z najstarszych krajów winiarskich, bo początków wyrobu wina należy szukać tu nawet kilka tysięcy lat przed Chrystusem, to z trudem można ustalić coś pewnego co do jego ówczesnej jakości, sposobu produkcji oraz rozpowszechnienia wśród społeczeństwa. Tradycyjnym i powszechnym chińskim napojem alkoholowym w starożytności było tzw. wino żółte (huangjiu), czyli – w wielkim uproszczeniu – rodzaj produkowanego do dziś „piwa” ze skiełkowanego ryżu i innych rodzajów zbóż lub roślin zawierających skrobię.

Współczesne winiarstwo w Chinach

Prawdziwy przełom winiarski nastąpił w Chinach na fali modernizacji pod koniec XX i na początku XXI wieku, kiedy spożycie wina zaczęło kojarzyć się z zachodnią cywilizacją i nowocześniejszym, konsumpcyjnym stylem życia. Zrazu objawiało się to większym zainteresowaniem winem, poszukiwaniem wiedzy o nim i popytem na szkolenia. Ponieważ ta cywilizacja Wschodu w wielu aspektach życia wymaga częstego obdarowywania się, wino zyskało status pożądanego prezentu. Wiele europejskich i nowoświatowych firm winiarskich w początkowym okresie chińskiej fascynacji winem bardzo na niej skorzystało.

Powierzchnia wszystkich chińskich upraw (winogron na wino, stołowych i na rodzynki) wynosi 870 tysięcy ha. Daje to Chinom drugie miejsce na świecie po Hiszpanii, ale przed Francją i Włochami.

Warunki i możliwości uprawy

Dziś Chiny są jednak zupełnie innym krajem niż dwie dekady temu. Z jednej strony ludzie majętni kupują najsłynniejsze winiarnie na świecie, z drugiej – zakładają własne winnice i budują u siebie winiarnie, wykorzystując najnowsze zdobycze techniki winiarskiej oraz sprowadzając najlepszych enologów. To drugie zjawisko jest szczególnie znamienne, bowiem Chińczycy mają niewiele rejonów winiarskich podobnych do tych klasycznych – zwykle jest tam zbyt chłodno, za sucho, nadmiernie wilgotno lub też miejsca pod winogrady znajdują się za wysoko. Miejscowym winiarzom to nie przeszkadza, nie wiążą ich też zagraniczne przepisy apelacyjne, które w wielu miejscach zakazują na przykład nawadniania czy używania odmian hybrydowych.

Regiony winiarskie

Chiny do dziś nie wytyczyły swoich regionów winiarskich, podział opiera się więc na granicach administracyjnych różnych prowincji i – zależnie od publikacji – ich ważność jest różnie podawana. Największym producentem jest region Szantung (Yantai-Penglai), który dostarcza prawie połowę chińskiego wina. Główne regiony winiarskie oprócz Szantungu to Xingjang, Ningxia i Shanxi.

Powierzchnia upraw i produkcja

Powierzchnia wszystkich chińskich upraw (winogron na wino, stołowych i na rodzynki) wynosi 870 tysięcy ha. Daje to Chinom drugie miejsce na świecie po Hiszpanii, ale przed Francją i Włochami. Pod względem produkcji wina – 11,8 mln hektolitrów – Chiny zajmują siódme miejsce na świecie.

Rynek i konsumpcja wina w Chinach

Chiny importują rocznie 7,5 mln hektolitrów wina o wartości 2,5 miliarda euro. Pod względem konsumpcji zajmują piąte miejsce na świecie (18 mln hl), jednak konsumpcja per capita wynosi tu zaledwie… 3,5 litra (48. miejsce na świecie).

Sprzedaż wina przez internet

Chiny absolutnie przodują natomiast w internetowym handlu winem. Słynna i u nas grupa Alibaba oraz jeszcze większa (choć u nas mniej znana) Tencent osiągają na miejscowym rynku gigantyczne obroty. Obie grupy, które łącznie są większe od wszystkich znanych nam światowych mediów społecznościowych, sprzedają już przynajmniej jedną czwartą win na rynku chińskim. W dodatku są właścicielami flot sklepów, przy których działają całodobowe call centers przyjmujące zamówienia na różne produkty z oferty półkowej.

Limit czasowy na dostarczenie wina w dużych miastach wynosi… pół godziny. Nie trzeba już nawet skanować kodu na butelce, wystarczy zrobić zdjęcie flaszki z etykietą, a komputer sam rozpozna, co to za wino, poda wszystkie jego dane, opinie o nim, a zwłaszcza ceny w całym kraju. Tak wygląda dzisiejsza winiarska rzeczywistość w Chinach.

Artykuły na temat wybranego regionu


Warning: Missing argument 2 for shortcode_atts(), called in /home/czaswina/domains/czaswina.pl/public_html/wp-content/themes/montowniastron-pl/functions.php on line 701 and defined in /home/czaswina/domains/czaswina.pl/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 571

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/czaswina/domains/czaswina.pl/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 574

E-WYDANIE

Zamów e-wydanie miesięcznika Czas Wina

Czytaj na telefonie i tablecie


Warning: Missing argument 2 for shortcode_atts(), called in /home/czaswina/domains/czaswina.pl/public_html/wp-content/themes/montowniastron-pl/functions.php on line 811 and defined in /home/czaswina/domains/czaswina.pl/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 571

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/czaswina/domains/czaswina.pl/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 574

Prenumerata

Zamów prenumeratę miesięcznika Czas Wina

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

Newsletter

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?