Ogromne państwo w północnej części Ameryki Północnej, które – mimo chłodnego klimatu – ma wielkie apetyty winiarskie.
Winogrady rozciągają się tu wyłącznie w południowej części kraju, w prowincjach: Kolumbia Brytyjska, Nowa Szkocja, Ontario (cztery piąte produkcji) i Quebec. Mimo iż tereny winiarskie leżą tutaj na podobnej szerokości geograficznej jak te w południowych Niemczech, a nawet południowej Francji (sic!), to jednak są to tereny znacznie chłodniejsze. Winogrady zajmują tu w sumie zaledwie sześć tysięcy hektarów, z których otrzymuje się około 800 tysięcy hektolitrów wina.
Zdecydowaną większość win ciągle wytwarza się z hybryd (vidal, baco noir), które dość intensywnie wymienia się na szczepy europejskie. W nowym kanadyjskim prawie tylko wina z tych ostatnich odmian mogą znaleźć się w najwyższej grupie jakościowej (VQA). Wielką specjalnością kanadyjskich winiarzy, zwłaszcza z Ontario, są wina lodowe, które zalicza się do najlepszych na świecie. To one, choć stanowią tylko około pięciu procent produkcji, przetarły szlaki innym winom kanadyjskim na światowych rynkach i dziś są głównym hitem eksportowym. Spośród kilku regionów winiarskich Kanady, dwa okręgi wyraźnie wysuwają się na czoło pod względem jakości: Niagara Penisula w Ontario i Okanagan Valley w Kolumbii Brytyjskiej.