Obszar upraw winorośli w Urugwaju

To malutkie państwo leży w południowo-wschodniej części Ameryki Południowej, wtłoczone pomiędzy dwóch gigantów: Argentynę i Brazylię. Obszary winiarskie skupiają się tu niemal w całości na południu kraju, nad La Platą i Atlantykiem, w okolicach Montevideo, stolicy państwa, choć ostatnio pojawiają się także winnice na północy kraju, przy granicy z Brazylią (region Riverina). Główne obszary winiarskie cieszą się łagodnym, ciepłym klimatem, z silnymi wpływami morskimi oraz wietrzną pogodą, co wymusza dość niskie prowadzenie krzewów. Z 10 tysięcy hektarów winogradów otrzymuje się tu prawie milion hektolitrów w ogromnej większości czerwonego wina.

Mimo skromnej ilości winogradów, urugwajskie wina jakościowe dość znacznie różnią się od tych z Kalifornii czy Australii, jak i z sąsiednich Chile, Argentyny, a nawet Brazylii. Dzieje się tak nie za sprawą zupełnie odmiennych warunków klimatycznych, ale z powodu „narodowej” odmiany tannat, której tradycje uprawy na tych ziemiach sięgają drugiej połowy XIX wieku, i która zdominowała tutejsze winiarstwo. Wina z niej tworzone, zupełnie odmienne w charakterze od tych robionych w południowo-zachodniej Francji, stały się wizytówką Urugwaju. Dziś kraj ten całkowicie kojarzony z tym szczepem, wina z niego tworzone stały się hitem eksportowym ostatnich dwóch dekad, choć nie jest to całą prawdą o miejscowym winiarstwie. W ostatnich latach pojawiło się tu wiele innych czerwonych odmian, które coraz częściej kupażuje się tannatem lub robi wina jednoszczepowe. Klasą samą w sobie stają się także wina białe, których pojawia się coraz więcej na międzynarodowych rynkach.

Artykuły na temat wybranego regionu

Nowy numer

#96

grudzień 2018 – styczeń 2019

E-WYDANIE

Czytaj na telefonie i tablecie

Prenumerata

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

Newsletter

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?