Dobre klimaty

Poznaj wino od każdej strony. Paweł Gąsiorek to podróżnik, koneser, sędzia w międzynarodowych konkursach winiarskich, ale przede wszystkim jeden z twórców kultury wina w Polsce.

69 rozważań o winie pełnych anegdot z podróży po całym świecie oraz felietonowego humoru, napisanych z talentem prawdziwego gawędziarza.

25 lat doświadczenia na 304 stronach. Zwiedzaj świat wina jednym z niewielu w Polsce specjalistów, którzy próbowali najlepszych i najdroższych win świata.

Tylko do 19 marca kupisz książkę z autografem w promocyjnej cenie.

Zamów książkę
Dobre Klimaty Paweł Gąsiorek

O książce

69 opowieści o świecie wina napisanych z rozmachem przez Pawła Gąsiorka, konesera, dla którego wino to nie tylko praca, ale przede wszystkim pasja.

W blisko trzydzieści lat autor objechał kulę ziemską kilkakrotnie: jako biznesmen, właściciel jednej z najstarszych firm winiarskich w Polsce, jako wydawca i dziennikarz magazynu „Czas Wina” i jako uznany sędzia konkursów winiarskich i degustator.

Z zacięciem rasowego felietonisty opowiada o współczesnym świecie wina, zachodzących w nim zmianach, nowych trendach i odchodzących w niepamięć modach.

Na winnym szlaku spotyka ciekawych ludzi, odwiedza niezwykłe miejsca, jada w gwiazdkowych (i bezgwiazdkowych) restauracjach i oczywiście, pija najlepsze (bywa, że i najdroższe) wina, a wrażeniami dzieli się z czytelnikami hojnie i z humorem.

Zobacz film z autorem

Książkę polecają

Robert Makłowicz

Dziennikarz i krytyk kulinarny

Mam pewien dług wobec Pawła Gąsiorka. Nie tylko ja zresztą, dłużników są całe rzesze, choć najczęściej nieuświadomionych. Pawłowi dłużni są bowiem ci wszyscy, którym na sercu leży poziom kultury kulinarnej w naszym kraju, gdyż Pawła zasługi w tym względzie są nie do przecenienia. Ten dzielny człowiek zaczął do Polski sprowadzać wino jeszcze w czasach, gdy obowiązującym biznesowym strojem były białe skarpety frotte, garnitur z błyszczącej dzianiny i plastikowe mokasyny wykonane na wtryskarce, a ulubionym napitkiem biznesmenów niezbyt zimne pół litra.

Czasy się zmieniły, wino jest modne, tym bardziej cześć szczególna należy się tym wszystkim, którzy z pinotami i merlotami w dłoniach stanęli do walki z jabcokiem i nalewką babuni. Lecz pamiętać musimy, że choć szala zwycięstwa przechyla się na naszą stronę, to bój jeszcze trwa, a piewcy źle rozumianej swojskości wciąż mają się świetnie. W tej walce nieustanie potrzebujemy oręża. Lektura niniejszego zbioru felietonów uświadamia dobitnie, że wino znacznie więcej znaczy, niźli tylko napój. To krąg kulturowy, do którego wróciliśmy po latach azjatyckiej tułaczki, a ów powrót zawdzięczamy takim ludziom jak Paweł Gąsiorek.

Tomasz Prange-Barczyński

Redaktor naczelny „Fermentu. Pisma o winie”

Paweł Gąsiorek to rzadki w Polsce przypadek przedsiębiorcy, który umiejętnie, ale i w sposób elegancki łączy ze sobą wiele biznesowych aktywności. Jest przy tym szczodrym gospodarzem i doskonałym gawędziarzem. Kto nie miał okazji posłuchania jego winnych historii przy kominku w Gąsiorkowym dworze w Sierakowie, niech przynajmniej przeczyta ten zbiór felietonów.

Łukasz Modelski

Dziennikarz radiowej Dwójki, autor książek o kulturze kulinarnej

Paweł Gąsiorek – winiarski sędzia, importer i entrepreneur, człowiek, którego zaproszenia przyjmuje Hugh Johnson – dzieli się od niechcenia kilkudziesięcioma latami obserwacji świata wina. Jest, jak trzeba w biznesie, praktykiem i marzycielem. Praktyk edukuje, walczy z papierowymi banderolami akcyzy, rozważa wpływ tradycyjnych polskich wesel na poziom konsumpcji win musujących. Marzyciel głosi żarliwe kazania, przeprowadza dowód na związek tychże banderol z wynikiem rozgrywek piłkarskich i wzywa do powrotu dworcowych restauracji.

↓ Zamów książkę z autografem ↓

Paweł Gąsiorek

Niestrudzony eksplorator świata wina, dziennikarz winiarski, wydawca i merchant winny z ćwierćwiecznym doświadczeniem w degustowaniu, opisywaniu, ocenianiu, kupowaniu i sprzedawaniu wina. Prezes zarządu Grupy Dom Wina, wydawca i felietonista miesięcznika „Czas Wina”, juror międzynarodowych konkursów winiarskich (m.in. Concours Mondial de Bruxelles, Vinitaly), a także współwłaściciel hotelu i restauracji Dwór Sieraków pod Krakowem, znanego z bogatej listy win oraz winnego spa.

Paweł Gąsiorek portet

ikona 304 strony

304

strony

ikona 304 strony

69

felietonów

ikona 304 strony

70

ilustracji

ikona 304 strony

25

lat doświadczenia

Andrzej Zaręba

Andrzej Zaręba rysunek

Artysta rysownik z Nowej Huty pod Krakowem, wieloletni współpracownik krakowskiego dodatku „Gazety Wyborczej”, „New Eastern Europe” oraz magazynu „Czas Wina”, współtwórca kolumny galicyjskiej i ilustrator niezliczonych artykułów i książek Roberta Makłowicza. Pasjonat historii I wojny światowej, autor książek Chuda Emma, Orły Habsburgów oraz cyklu artykułów „Rok 1914” w „Gazecie Wyborczej”.

Książka w przedsprzedaży w promocyjnej cenie

Dobre klimaty – 44 zł

  • Książka z autografem
  • 304 strony
  • Oprawa broszurowa ze skrzydełkami
  • 70 ilustracji Andrzeja Zaręby
  • Wysłka po 19 marca

Cena promocyjna 44 zł 49 zł

Kup książkę na czaswina.pl

Przesyłka kurierem 12 zł / Odbiór osobisty: Enoteka Czas Wina, Balicka 255, Kraków

Paweł Gąsiorek Dobre Klimaty

Kup książkę jeszcze taniej w pakiecie

Dobre klimaty + Jak zostać znawcą wina

  • Książka Jak zostać znawcą wina w 24h Jancis Robinson (cena okładkowa 33 zł)
  • Ostatnie 40 egzemplarzy!
  • Książka Dobre klimaty Pawła Gąsiorka
  • Oszczędzasz 20%
  • Wysyłka po 19 marca

Cena pakietu 65,50 zł 82 zł

Kup pakiet na czaswina.pl

Przesyłka kurierem 12 zł / Odbiór osobisty: Enoteka Czas Wina, Balicka 255, Kraków

Jak zostać znawcą wina w 24h Jancis Robinson Paweł Gąsiorek Dobre klimaty

Dobre klimaty + Mokra robota

  • Książka „Mokra robota” Michała Bardela (cena okładkowa 45 zł). Przeczytaj więcej o Mokrej robocie
  • Książka „Dobre klimaty” Pawła Gąsiorka
  • Oszczędzasz 20%
  • Wysyłka po 19 marca

Cena pakietu 75,50 zł 94 zł

Kup pakiet na czaswina.pl

Przesyłka kurierem 12 zł / Odbiór osobisty: Enoteka Czas Wina, Balicka 255, Kraków

Michał Bardel Mokra Robota Paweł Gąsiorek Dobre klimaty

Dobre klimaty + Kuchnia i wino

  • Książka Kuchnia i wino Wojciecha Giebuty (cena okładkowa 69 zł). Przeczytaj więcej o książce
  • Książka Dobre klimaty Pawła Gąsiorka
  • Oszczędzasz 20%
  • Wysyłka po 19 marca

Cena pakietu 93,50 zł 117 zł

Kup pakiet na czaswina.pl

Przesyłka kurierem 12 zł / Odbiór osobisty: Enoteka Czas Wina, Balicka 255, Kraków

Wojciech Giebuta Kuchnia i wino Paweł Gąsiorek Dobre klimaty

Dobre klimaty + Zestaw Leopard (cooler + korkociąg)

  • Leopard to energetyczny zestaw dla każdego winomana i podróżnika. Zawiera profesjonalny korkociąg oraz praktyczny cooler żelowy ,który po schłodzeniu w zamrażarce utrzymuje temperaturę wina przez kilka godzin. Dwustopniowy korkociąg bez trudu poradzi sobie z każdym korkiem w butelce.
  • Książka Dobre klimaty Pawła Gąsiorka
  • Oszczędzasz 20%
  • Wysyłka po 19 marca

Cena promocyjna 105 zł

Kup pakiet na czaswina.pl

Przesyłka kurierem 12 zł / Odbiór osobisty: Enoteka Czas Wina, Balicka 255, Kraków

Jak zostać znawcą wina w 24h Jancis Robinson Paweł Gąsiorek Dobre klimaty

Częste pytania

Jak kupić książkę?

Kliknij przycisk „Kup na czaswina.pl”. Przeniesiesz się do sklepu internetowego czaswina.pl. Tam dokończysz zamówienie. Nie musisz zakładać konta!

Kiedy dostanę książkę?

Książki zaczniemy wysyłać 19 marca. Kurier dostarcza książki do trzech dni roboczych.

Czy dostanę autograf?

Tak. Książki zamówione w przedsprzedaży (do 19 marca) wysyłamy z autografem. Jeżeli zależy ci na szczególnej dedykacji, dodaj ją w uwagach do zamówienia.

Czy mogę odebrać książkę osobiście?

Tak. Książki można odebrać w Krakowie w Enotece Czas Wina na Balickiej 255. Wybierz odbiór osobisty podczas składania zamówienia.

Czy mogę zamówić książkę za granicę?

Nie. Książki wysyłamy tylko na terenie Polski.

Czy dostanę fakturę?

Tak. W uwagach do zamówienia podaj NIP, wtedy wystawimy fakturę.

Czy mogę kupić e-booka?

Obecnie nie sprzedajemy e-booka Dobrych klimatów. Mamy jednak w ofercie inne e-booki: Jak zostać znawcą wina w 24h Jancis Robinson oraz Wiedza o winie I Michała Bardela i Wojciecha Gogolińskiego.

Czym różni się nowe wydanie Dobrych klimatów od pierwszego wydania?

Książka jest dwukrotnie dłuższa. Oprócz nowych tekstów w drugim wydaniu znajdziesz wszystkie felietony z poprzedniego wydania.

Wydawnictwo Czas Wina

Wydawnictwo „Czas Wina” od 2001 roku promuje wiedzę o świecie wina, wydając magazyn „Czas Wina” (w lutym 2021 ukazał się 121 numer) oraz książki opisujące fascynującą kulturę wina i alkoholi jakościowych. Zespół tworzą dziennikarze i znawcy tematu z ogromnym doświadczeniem i wiedzą. Pierwszym redaktorem naczelnym magazynu „Czas Wina” i szefem wydawnictwa był Wojciech Gogoliński, jedno z największych piór polskiego winopisania.

Przykładamy ogromną rolę do rzetelnego opracowywania publikowanych tekstów – seria Wiedza o winie to najlepsze kompendium wiedzy winiarskiej przygotowane przez polskich autorów. Dzięki stałej współpracy z Jancis Robinson, światowej sławy dziennikarce winiarskiej, wydaliśmy m.in. jej bestsellerowy poradnik Jak zostać znawcą wina w 24h.

Portal czaswina.pl to jeden z największych zbiorów tekstów o winie w polskojęzycznym internecie.

Nasze wydawnictwa: