Czyli podstawy szuki sommelierskiej
Pierwszy tom Vademecum „Czasu Wina”
Sztuka sommelierska
Temperatura podawania wina
Podgrzewanie i chłodzenie wina
Dobór kieliszków do wina
Otwieranie wina
Otwieranie win musujących
Zamykanie wina
Napowietrzanie i dekantacjaprzelewanie wina do karafki. Przeprowadza się ją w dwóch ... (...) wina
Nalewanie wina
Kolejność podawania win
Przechowywanie i przewożenie wina
Wybór rocznika
Korek czy zakrętka?
Vademecum „Czasu Wina” to odpowiedź redakcji „Czasu Wina”, największego polskiego magazynu winiarskiego, na zapotrzebowanie wciąż rosnącego w naszym kraju rynku.
Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:
Wojciech Gogoliński – znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.
Michał Bardel – dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, publicysta „Tygodnika Powszechnego”, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz wykładowca Collegium Civitas w Warszawie.