Strona główna Tagi Enologia

Tag: enologia

Krótka historia produkcji wina w Izraelu. Trudne otwarcia

Izraelczycy i ich przodkowie trzykrotnie na poważnie zabierali się za produkcję wina. We wszystkich przypadkach mogło się to skończyć źle. Nieodżałowany komentator miejscowych win, Daniel Rogov, dzielił winiarską historię Izraela zwięźle na trzy okresy: czasy starożytne, czasy współczesne i izraelską rewolucję winiarską. Skromnie jak na kilka tysięcy lat.

Takie półwytrawne poproszę…

Cukier w winie to lepki temat. Jego ilość określa styl: od wytrawnego po słodkie. Między nimi znajduje się egzotyczna kraina win półwytrawnych i półsłodkich. Mimo różnic każde może być dobre albo złe. Wszystko w rękach producenta. Najważniejsze jest jednak to, że wino istnieje dzięki cukrowi i nie należy a priori narzekać na żadną jego ilość.

Uwielbiam zakrętki!

O otwieraczach do konserw, fazach księżyca i uprzedzeniach rasowych z Jancis Robinson, Człowiekiem Roku 2016 magazynu „Czas Wina”, rozmawia Michał Bardel.

Czego pragną kobiety?

Mężczyźni chcą wiedzieć. Kobiety chcą wiedzieć. Przede wszystkim to, co się mówi na ten temat mężczyznom, aby uniknąć nieporozumień. Branża winiarska też chce wiedzieć…

Bodegas Garzón

Uwielbiam takie przedsięwzięcia. Jestem wielkim miłośnikiem winiarskich projektów, w których tworzenie doskonałych win, choć pozostaje naczelnym zadaniem i powodem do dumy, wpisane jest w o wiele szerszy kontekst samodzielnego gospodarstwa rolniczo-turystycznego.

Wino polskie na gazie

Polskie wina musujące stają się ważną częścią winnego krajobrazu nad Wisłą. Już nie tylko obdarzeni wielką wyobraźnią wizjonerzy dostrzegają „szampański” potencjał polskich winnic i chłodnego klimatu, w którym przyszło im rosnąć. Przekonali się o tym dobitnie uczestnicy degustacji polskich win musujących zorganizowanej na zakończenie konferencji „Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa na tle winiarstwa światowego”…

Austria rozdaje odmiany!

Ważne zmiany w austriackim i europejskim prawie winiarskim. Wiedeń zaakceptował kolejne odmiany dopuszczone do wyrobu win jakościowych, a wśród nich aż trzy hybrydy z grupy tzw. szczepów PIWI. Ten krok chyba na dobre otwiera drzwi dla tego typu odmian. To także istotna informacja dla naszych producentów.

Jak rozpoznawać aromaty wina?

Człowiek jest w stanie wychwycić bardzo wiele, nawet setki, zapachów – trudność polega na tym, że nie potrafimy ich precyzyjnie nazwać. Możemy to sprawdzić, poruszając się w świecie perfum, gdzie napotykamy podobne problemy, kiedy zapachy nie są wyizolowane, ale stanowią element często bardzo złożonych kompozycji. Stąd tak ważne przy tej czynności jest doświadczenie i budowanie tzw. „pamięci zapachowej”.

Konferencja enologiczna w Krakowie: Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa

Stowarzyszenie Kobiety i Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) zaprasza do udziału w Konferencji „Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa na tle winiarstwa światowego” 5 grudnia 2018 w Hotelu Polskim pod Białym Orłem w Krakowie, ul. Pijarska 17. Magazyn „Czas Wina” jest patronem medialnym wydarzenia.

Przylądek precyzji

Etykiety win południowoafrykańskich należą do najbardziej czytelnych na świecie, dlatego niewielu zgłębia ich tajemnice. Tych nie ma zaś faktycznie wiele, ale do takiego wniosku...

Newsletter

Prenumerata

Zamów prenumeratę miesięcznika Czas Wina

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Zamów e-wydanie miesięcznika Czas Wina

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?