Strona główna Tagi Enologia

Tag: enologia

„Jeśli masz zamiar to czytać, odpuść sobie”

Tak właśnie brzmi pierwsze zdanie jednej z powieści Chucka Palahniuka. Zagrał na naszych emocjach, nikczemnik. Zagrał i wygrał, bo któż nie znajduje przewrotnej przyjemności w czytaniu na złość literatom? Podobnie, choć nieco bardziej subtelnie, grają przedstawiciele branży winiarskiej, nasze emocje i oczekiwania wpływają bowiem w sposób bezpośredni na postrzeganie smaku wina. A tu, tak samo, właśnie o przyjemność chodzi.

Czas zmian w Dolinie Słońca

tekst ukazał się w „CW” nr 94, sierpień – wrzesień 2018 | kup ten numer | prenumerata

Adam Pawłowski zaprasza

Sommelierem być – to marzenie niejednego winomana może zostać spełnione dzięki Collegium Civitas, które przygotowało nowy kierunek studiów: Teoria i praktyka sommelierska. Będą to...

Aby tylko nie było kwaśne…

Złe winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) często określa się krótko i pejoratywnie jako kwaśne. Jednak bez kwasowości nie ma mowy o winie dobrym, dlaczego więc większość z nas tak się jej boi? Gdy dobrze zrozumie się jej rolę, przestaje być taka straszna i szybko staje się jednym z najważniejszych doznań, których szukamy, pijąc wino.

Mózg na językach

To nie jest tekst o podrobach. To jest tekst o postrzeganiu smaku. Sprawa mogłaby wydawać się bardzo prosta, choćby dlatego, że w podręcznikach anatomii opis narządu smaku ma często objętość mniejszą niż ten poświęcany płytce paznokciowej.

Odgrzana legenda

akie przypadki zdarzają się coraz częściej, a są one wynikiem poszukiwania przez konsumentów nowych win czy raczej win z nieznanych szerzej szczepów. Często jest to po prostu snobizm – im mniej znane wino, tym większym jestem „znawcą”. Czasami prowadzi to donikąd, ale czasami historia przynosi faktycznie zaskakujące zdarzenia.

Antypody za młode

Specjaliści od win z Nowej Zelandii biją na alarm: jak tak dalej pójdzie, tamtejsze wina stracą wyrobionych odbiorców. Lwia ich część trafia na rynek tuż po zakończeniu fermentacji, nie mając szans na pokazanie, na co je faktycznie stać.

UC Davis beneficjentem Winiarskiego

Warren Winiarski, zwycięzca najsłynniejszej w historii degustacji, tzw. Paris Judgment, postanowił wesprzeć bibliotekę Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis. Placówka dostanie 3,3 miliona dolarów dotacji. W ubiegłym...

Winiarska ezoteryka, czyli natura kontra kultura

Nie jestem przeciwnikiem win naturalnych, choć niektórzy mogą tak uważać. I nieraz pisałem o tym. Ale problem jest dziś tak gorący, że warto doń wracać co jakiś czas. Nie można być bowiem przeciwnikiem czegoś, co nie istnieje. Choć właściwie istnieje, tylko ma niefrasobliwie złą nazwę.

Stromo i pięknie

Austriacka Styria i sąsiednia Słowenia to pogranicze, gdzie można zgubić serce. I wielu to się przytrafia. Wątpię, by ktoś na tym ucierpiał. Jednak ci, którzy zajmują się winem, tracą i serce i głowę. To rejon, gdzie rodzą się najlepsze wina z odmiany sauvignon blanc. I nic tego nie zmieni.
Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?