Strona główna Kuchnia i wino

Kuchnia i wino

Więcej o kuchni i winie

Federweisser jak szkic powieści. Wywiad z Magdaleną Parys

Z autorką bestsellerowych powieści kryminalnych Magdaleną Parys o alzackich smakach rozmawia Artur Baranowski, autor bloga winebook.home.blog. Artur Baranowski: Jakie jest Pani pierwsze wspomnienie związane z winem? Magdalena...

Wszystkie drogi prowadzą do Masali

Dwie wielkie beczki przykuwają uwagę od wejścia. To słynne piece tandoor. Oryginalne są gliniane i zakopane w ziemi – te wrocławskie stoją na środku otwartej kuchni restauracji. Na oczach gości hinduscy kucharze wkładają do ich rozgrzanych do 400⁰C czeluści marynowane kawałki mięs, a aromat egzotycznych przypraw miesza się z zapachem węgla drzewnego. Witajcie w Masali, kawałku najprawdziwszych Indii w Polsce.

Kalabria w kilku smakach. Nduja

Każde miasteczko Kalabrii ma swój znak rozpoznawczy. Stilo pachnie bergamotką. Dla Diamante powodem do dumy jest piekielnie ostre peperoncino. Tropea słynie z czerwonej cebuli, a Gerace – z jaśminu. Jednak tym, co znaleźć można wszędzie, jest nduja.

Newsletter

Prenumerata

Zamów prenumeratę miesięcznika Czas Wina

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Zamów e-wydanie miesięcznika Czas Wina

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?