Piero Antinori – Człowiek Roku 2018

Piero Antinori © Sara Matthews
Piero Antinori © Sara Matthews

Piero Antinori, przedstawiciel dwudziestego szóstego pokolenia winiarskiej rodziny z Florencji, zarządza dziś najpotężniejszym imperium winiarskim Italii – Marchesi Antinori. To on – choć nie sam – wywołał na przełomie lat 60. i 70. ubiegłego wieku wielką rewolucję w toskańskim winiarstwie, wprowadzając na rynek pierwsze supertoskany(wł. – super toscani, ang. – super tuscans) określenie... (...), w tym słynne po dziś Tignanello i Solaię.

Wywiad na wyłączność z laureatem – już w portalu czaswina.pl!

Poniżej publikujemy fragment nowego tekstu Doroty Romanowskiej Z winem od 26 pokoleń, który ukaże się w „Czasie Wina” nr 93 (czerwiec — lipiec 2018).

 

Pałac Antinorich | fot. Eugenio Hansen, OFS

We Włoszech tylko rodziny Ricasoli i Frescobaldi mogą poszczycić się dłuższą historią tworzenia wina niż Antinori. Oficjalnie podaje się rok 1385 jako początek tej drogi; wówczas Giovanni di Piero Antinori wstąpił do winiarskiej gildii we Florencji. (…)

Piero zasiadł za sterami rodzinnego imperium w 1966 roku i z powodzeniem dzierży je do dziś; obecnie przy pomocy trzech córek – Albiery, Allegry i Alessi żywo zaangażowanych zarówno w zarządzanie należącymi do rodziny posiadłościami jak i w proces tworzenia wina. Bez najmniejszej przesady można powiedzieć, że Piero w swej innowacyjności posunął się jeszcze dalej niż ojciec, sięgając przy produkcji swego wymarzonego wina po odmiany francuskie. Powstające w Chianti w latach 60. ubiegłego wieku wina nie satysfakcjonowały go; ewidentnie im czegoś brakowało. (…)

Rodzina Antinori od wieków dzierżąca posiadłości na obszarze Chianti Classico dość zdecydowanie podjęła działania mające na celu stworzenie wielkiego wina, pomimo obowiązujących w regionie ograniczających przepisów. W 1970 roku osobno poddano winifikacji winogrona z posesji Tignanello leżącej w samym sercu apelacji Chianti Classico z zamiarem otrzymania czegoś wyjątkowego. Pierwszy rocznik tego wina pojawił się na rynku jako Chianti Classico Riserva(wł.) rezerwa; określenie odnoszące się do win klasy DOC... (...) Vigneto Tignanello, ale w roku 1971 Antinori zaniechał stosowania białych winogron i zamienił tradycyjne wielkie beczki do dojrzewania wina na nowe barriques. Po wprowadzeniu takich zmian, Tignanello straciło prawo do apelacji Chianti Classico. Zainspirowany przez wpływowego krytyka winiarskiego Luigiego Veronellego, Piero wypuścił Tignanello na rynek jako wino stołoweprzeważnie lekkie, różnej jakości wino przeznaczone do c... (...). Nietrudno sobie wyobrazić zamieszanie, którego było powodem (…). Pojawienie się na rynku Tignanello wyraźnie zbiegło się z ewolucją konsumenckich preferencji. Okazało się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę (…).

Od dziś tekst w całości do przeczytania tutaj.