Enoteka dla konesera – wrzesień 2023

Fascynujący i niezmiernie bogaty jest świat sherry. Subtelne różnice w aromatach fino, amontillado(hiszp.) typ szlachetnego alkoholizowanego wina (vino genero... (...), palo cortado czy oloroso(hiszp.) typ szlachetnego, hiszpańskiego alkoholizowanego w..., ale też między winami z Jerezu a tymi z Sanlucar de Barrameda, fascynujące odmienności wynikające ze starzenia win w systemie solera nawet przez kilkadziesiąt lat, tajemniczość samego procesu związanego z dojrzewaniem wina pod kożuchem drożdżowym (flor) – wszystko to wprowadza nas w niemal alchemiczny winiarski mikrokosmos. Jaka szkoda, że wciąż niewielki tylko procent polskich użytkowników wina potrafi docenić smak i magię tego andaluzyjskiego wina, a jeśli już, to zazwyczaj wyłącznie w jego dosładzanych wersjach.
Tymczasem najwięksi z największych mistrzów sherry zawitają wkrótce do naszego kraju. Ósmego września we wrocławskiej restauracji Przystań/Marina gościć będziemy Mauricio Gonzáleza-Gordona i Carlosa Gonzáleza-Gordona, odpowiednio prezesa i dyrektora sprzedaży w firmie González Byass – najsłynniejszym producencie sherry na świecie. Obydwaj otrzymają tytuły Człowieka Roku 2023 magazynu „Czas Wina” – na uroczystą kolację oczywiście serdecznie zapraszamy naszych Czytelników.

Michał Bardel

Czas Wina Enoteka dla konesera 151 wrzesień 2023

Kliknij, żeby pobrać