oloroso

    (hiszp.) typ szlachetnego, hiszpańskiego alkoholizowanego wina (vino(wł.) wino.. generoso) DO z regionu Andaluzja, produkowane w okręgach Jerez (sherry oloroso(hiszp.) typ szlachetnego, hiszpańskiego alkoholizowanego w... (...)) i Montilla-Moriles, maderyzowane.

    Charakteryzuje się intensywną barwą, od ciemnobursztynowej do mahoniowej (niekiedy niemal czarnej, co jest wynikiem podbarwiania vinem de color. Zapach bardzo aromatyczny, o odcieniu migdałowym. Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) pierwotnie było wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d..., ale dziś jest częściej półwytrawneokreślenie wina, w którym nie cały cukier – na drodze f..., półsłodkieokreślenie wina zawierającego sporą ilość cukru resztow... lub słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego...
    Hiszpańskie określenie „oloroso” oznacza pachnący (czasami słodko pachnący).

    Fot. Archiwum