Pociąg do Jasła czyli XVII Międzynarodowe Dni Wina

Koleją na winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...)? Dlaczego nie. 26 sierpnia o 7.20 odjedzie z Krakowa specjalny pociąg do Jasła. Winomani dojadą nim na XVII Międzynarodowe Dni Wina. A to nie jedyna atrakcja w programie tego festiwalu.

Od soboty do niedzieli na jasielskim rynku swoje wina pokaże 45 winiarni z całej Polski. Prócz tego znajdą się tam stoiska Jarmarku Produktów Regionalnych. Jeśli ktoś skorzysta z pociągu relacji Kraków-Jasło-Kraków, już na jego pokładzie będzie mógł spróbować win, serów i innych przysmaków. Prosto z peronu, na spacer w kierunku Międzynarodowych Dni Wina zabierze pasażerów przewodnik z Muzeum Regionalnego w Jaśle. Na rynku czekać będzie prawdziwy, podkarpacki żurek. Pasażerami pociągu, jak co roku, zaopiekuje się WINNICOMANIA.

Dzień otwartych winnic

XVII Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle, jak co roku, będą poprzedzone Dniem Otwartych Winnic. To niepowtarzalna okazja żeby spróbować win w miejscu ich powstawania, zobaczyć winne krzewy z bliska, zajrzeć do piwnic i porozmawiać z winiarzami. Zarówno z tymi, którzy mają już wieloletnie doświadczenie jak i z tymi, który właśnie szykują się do debiutu na rynku.

Jedno pozostanie bez zmian: każda z winnic zaoferuje Wam to co ma najlepszego – nie tylko wina, ale również regionalne pyszności i swój niepowtarzalny klimat. Na każdej z tras oprócz przekąsek i degustacji, będzie na Was czekał jeden ciepły posiłek.

Trasa I Wyruszy z Dworca PKP w Jaśle (ul. Metzgera 10 b) o godzinie 10.00. Odwiedzi Winnicę Sztukówka, Winnicę Vetus, Winnicę Stawczana Góra i Winnicę Wiarus. Powrót Na Dworzec PKP w Jaśle przewidywany jest między godziną 18.00 a 19.00.

Trasa II Wyruszy z Dworca PKP w Jaśle (ul. Metzgera 10 b) o godzinie 10.00. Odwiedzi Winnicę Dwie Granice, Winnicę Vanellus, Winnicę Samboria oraz Winnicę Widokową.

Powrót Na Dworzec PKP w Jaśle przewidywany jest między godziną 18.00 a 19.00.

W każdej winnicy przewidziana jest degustacja co najmniej 3 win i regionalnych przekąsek a w ostatnich punktach obu wycieczek degustacja oraz ciepły posiłek.

Bilety w cenie 250 zł dostępne są na www.winiarze-jaslo.pl.

Po winnicach będziecie podróżować specjalnymi enobusami. Waszymi przewodniczkami będą: Tatiana Mucha z Winnicomanii i Katarzyna Korzeń z EnoPortalu – opowiedzą Wam najważniejsze historie o regionie i polskim winiarstwie, podzielą się ciekawostkami i anegdotami.

Degustacje komentowane

W programie przewidziano także liczne degustacje komentowane. Oto ich program.

25 sierpnia 2023 r., godz. 19.00 Podkarpacie na dobry wieczór – kolacja degustacyjna, prowadzenie: Maciej Nowicki, Ferment i Winicjatywa

Dlatego w ramach klasycznego biforka zapraszamy na wyjątkową degustację siedmiu win i towarzyszących im, przygotowanych specjalnie przez Salon Win w Jaśle, degustacyjnych przekąsek. Całość poprowadzi Maciej Nowicki, krytyk winiarski, dziennikarz pisma o winie Ferment i portalu Winicjatywa.

26 sierpnia 2023 r., godz. 11.00 Polska vs. reszta świata – prowadzenie: Tomasz Kolecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Bardzo lubiany przez wszystkich, budzący wiele emocji pojedynek win polskich i zagranicznych. Arbitrem w tym meczu będzie zgromadzona publiczność a moderatorem jak zwykle: Tomasz Kolecki. Osobiście wybierze on najlepsze polskie etykiety, które uczestnicy warsztatów będą porównywać ze zbliżonymi do nich stylistycznie odpowiednikami, pochodzącymi z tradycyjnych regionów winiarskich. Degustacja oczywiście będzie odbywać się „w ciemno”.

Poprzednie edycje „Polska vs. reszta świata” pokazały, że po obu stronach mogą pojawiać się całkiem nieźli zawodnicy, a wynik pojedynku może bardzo zaskoczyć. Kto wygra w tym roku? Koniecznie przyjdźcie sprawdzić.

26 sierpnia 2023 r., godz. 13.00 Polska niekonwencjonalna – prowadzenie: Jan Knąber, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich

Podczas warsztatów omówimy różnice pomiędzy winami konwencjonalnymi, a tak zwaną „nową falą”. Co czyni wino klasycznym, a co nieszablonowym? Jakie elementy uprawy i produkcji wpływają na rzeczywiste różnice w smaku? Co do tego maja certyfikacje winiarskie w kontekście ekologicznym? Czego oczekuje nowe pokolenie miłośników wina? Jak na tym tle wypada Polska względem innych krajów?

Na te i wiele innych pytań Janek postara się odpowiedzieć podczas warsztatów, w oparciu o degustacje pięciu medalowych win. Wierzymy, że ten niezwykle aktualny temat zachęci uczestników do dyskusji i wymiany spostrzeżeń.

26 sierpnia 2023 r., godz. 17.00 Śladami książki „Polskie wino. Ludzie, miejsca, historie” – prowadzenie: Katarzyna Korzeń, EnoPortal

Znacie książkę „Polskie wino. Ludzie. Miejsca. Historie. ”?

– Jeśli nie znacie, to macie najlepszą możliwą – degustacyjną, sposobność żeby ją poznać. Możecie spotkać autorkę i dosłownie zasmakować różnych historii… w kieliszku.

– Jeśli znacie, to nie trzeba Was przekonywać, że szykuje się bardzo przyjemne spotkanie – trochę edukacyjne, trochę rozrywkowe i na pewno bardzo interesujące.

Katarzyna Korzeń, autorka książki, polskim winem zajmuje się od lat. Wielokrotnie zabierała Was już w najróżniejsze degustacyjne podróże. Zna winnice, winiarzy i nie jedną winną historię. Spisała te najciekawsze i najsmaczniejsze, bo smakowaniem zajmuje się zawodowo. W każdym rozdziale pełno jest smaków, aromatów i emocji. Dokładnie tego możecie spodziewać się na warsztatach.

Spróbujecie specjalnie przygotowanego zestawu win, z opisanych w książce miejsc, które wyszły spod ręki bohaterów poszczególnych rozdziałów. Będzie wiele winnych i nie tylko winnych historii. Również te, które nie zmieściły się w książce.

27 sierpnia 2023 r., godz. 11.00 Różowe abecadło, czyli roséfrancuski termin określający wino różowe, który zrobił... (...) po polsku – prowadzenie: Justyna Korn-Suchocka, Czas Wina

Podczas degustacji spróbujemy rozstrzygnąć:

– skąd biorą się wina różowe?

– gdzie ich szukać w świecie i w Polsce?

– czy wina różowe nadają się do jedzenia?

– dlaczego należy sięgać po róż bez wstydu?

27 sierpnia 2023 r., godz. 13.00 Ser i wino – idealne małżeństwo, prowadzenie – Promotor Kulinarny Bartosz Wilczyński

W programie naszej degustacji:

* Czym się sery farmerskie różnią od serów przemysłowych?

* Czy robimy w Polsce dobre sery?

* Czym pachnie ser i dlaczego kochamy to co pachnie inaczej?

* Jak połączyć wino i ser?

* Musujące, białe czy czerwone wino i sery z pleśnią czy może serowe bomby aromatyczne? Stwórz swój idealny zestaw!

Spróbujemy polskich win i połączymy je ze świetnymi, lokalnymi serami farmerskimi – będą świeże sery pięknie pachnące łąką i świeżym mlekiem i te długodojrzewające – mocne i intensywnie aromatyczne. A do niespodzianki – serowe osobliwości przygotowane przez Bartosza Wilczyńskiego. Odważne, odjechane, oczarowujące, straszne i łagodne.

Będziemy razem próbować, degustować, dyskutować i komponować swoje ulubione pary WINO-SER. W degustacji 6 win + 6 serów i niespodzianki.

Bilety na wszystkie wydarzenia można zakupić na stronie głównej www.winiarze-jaslo.pl.