Gwiazdka Michelin wreszcie w Krakowie

Bottiglieria 1881
Fot. facebook / Bottiglieria 1881

Kraków wreszcie może pochwalić się gwiazdkową restauracją. Prestiżowe wyróżnienie otrzymała Bottiglieria 1881 (czytaj więcej o nagrodzonej resturacji) – niewielka restauracja na Kazimierzu, której Szefem Kuchni jest Przemysław Klima. Obok doskonałych dań restauracja może pochwalić się wyśmienitą selekcją win.

Od wina zresztą wszystko się zaczęło – właściciel Bottiglieria 1881, Robert Gumuliński, był zakochany we Włoszech i w winach tamtejszych na tyle mocno, by podjąć decyzję o stworzeniu w Krakowie winiarni. Koncept ewoluował i w lokalu przy Bocheńskiej 5, gdzie przed stu laty znajdował się podobno winny skład, zaczęła powstawać restauracja z niewielką rozmiarami kuchnią, za to bardzo ambitnym programem kulinarnym.

Do tej pory po jednej gwiazdce utrzymywały od kilku lat warszawskie lokale: Atelier Amaro(wł.) gorzki.. i Senses. W ogłoszonym w piątek 19 czerwca najnowszym Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2020” ogłoszono również wyróżnienia w towarzyszących gwiazdkowej rywalizacji kategoriach takich jak m.in. Bib Gourmand, przyznawanej za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. Są to: warszawskie restauracje Alewino, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Kieliszki na Hożej, Szóstka, a także Fiorentina i Zazie z Krakowa. Bottiglierii 1881 gratulujemy!

Dzień wcześniej, 18 czerwca, ze swoich pierwszych gwiazdek cieszyła się Słowenia – niewielki kraj na południu Europy (dwa miliony mieszkańców), który w pierwszym rozdaniu zgarnął aż 7 gwiazdek! Dwie powędrowały do słynnej szefowej Any Roš z Hiša Franko, a pięć kolejnych do restauracji w całej Słowenii. Tylko jedną przyznano restauracji w stolicy, czyli w Lubljanie. No cóż, w Polsce słynny przewodnik ocenia jedynie restauracje z Warszawy i Krakowa. Widać słoweńska prowincja w przeciwieństwie do polskiej niestraszna inspektorom Michelin.

Przeczytaj więcej o Anie Roš

Najlepsza szefowa świata. Ana Roš