Każdy z nas stawiał kiedyś pierwsze kroki jako niemowlę. Potem kolejne w szkole i w pracy. Z pomocą doświadczonej osoby wydawały się dużo łatwiejsze. Książka Sekrety wina może spełniać taką rolę w świecie winiarskim, w który dopiero wkraczamy.
Pozycja zawiera sporą dawkę wiedzy. Dodam, że – dzięki szerokiemu ujęciu tematu – wiedzy bardzo wszechstronnej. Napisana jest dość gładko, przystępnym językiem. Najważniejsze pojęcia stosowane w opisach wina wyjaśnione są w słowniczku, skąd dowiemy się, między innymi, co oznacza, że winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) jest „eleganckie”, „garbnikowe” czy „wyrafinowane”. Z rozdziału poświęconego łączeniu wina z jedzeniem można się dowiedzieć, że istnieje kilka szkół postępowania w tej materii. Bo jak twierdził wielki włoski krytyk winiarski Luigi Veronelli: „Idealne połączenie jedzenia i wina nie istnieje, a jeśli nawet kiedyś ustalono jakieś reguły, to należy je łamać”.
Sekrety wina są bogato ilustrowane, co jednocześnie jest siłą i słabością tej książki. Siłą, bo dodaje to jej lekkości, urozmaica wywód. Słabością, bo część fotografii jest niewiele wnoszącym ozdobnikiem. Razi zwłaszcza manieryczne operowanie głębią ostrości, z rozmytym pierwszym planem, oraz nadmierne zbliżanie obiektywu do fotografowanych przedmiotów, nadające im wręcz karykaturalny wygląd.
Książka nie jest podręcznikiem degustacji, winogrodnictwa ani winifikacji, choć w przystępny sposób opisuje każde z tych zagadnień, wyjaśniając wpływ poszczególnych elementów każdego procesu na efekt końcowy (który znajdujemy w butelce), przykładowo: wpływ miejsca uprawy, klimatu i gleby na smak wina. Może być naszym przewodnikiem w świecie wina, pokazać, jak bogaty i różnorodny jest jego smak, zapach i kolor. Może też sprawić, że zaprzyjaźnimy się z winem, a podczas spotkania ze znajomymi będziemy mogli zabłysnąć poznaną dzięki tej pozycji wiedzą.
Sekrety wina
Filippo Mangione, Riccardo Modesti, Claudia Moriondo
Hachette Polska
Warszawa 2012
Cena: 59,90 zł