Ileż to razy słyszeliśmy od samotnie mieszkających osób, że nie gotują, bo szkoda im na to czasu, a w dodatku to się nie opłaca. Co gorsze, wielu z nas również ma na koncie podobne stwierdzenia.
Tymczasem Barbara i Piotr Adamczewscy w książce Kuchnia w kawalerce i apartamencie zdecydowanie przeciwstawiają się tym z gruntu fałszywym opiniom, przekonując czytelników, że zarówno gotowanie, jak i spożywanie posiłków nawet tylko we własnym towarzystwie to doskonały sposób na relaks i zniwelowanie stresu. A do tego jeszcze można to robić tak, aby jednak się opłacało. Wykorzystując wieloletnią praktykę, dzielą się doświadczeniem, jak bez przesadnego wysiłku i spędzania nad garnkami długich godzin prowadzić małą kuchnię, gotując smacznie i zdrowo.
Całkiem pokaźną liczbę stron zajmują przepisy na dania bezmięsne, co zapewne ucieszy wiele osób. Do dań mięsnych natomiast Piotr Adamczewski poleca, kierując się – jak przyznaje otwarcie – swoimi preferencjami, odpowiednie winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...). Na końcu książki znajduje się alfabet ulubionych win Piotra, gdzie każde z nich opatrzone jest zwięzłą charakterystyką i wskazówką, z jakim daniem najlepiej się komponuje.
Wydaną w miękkiej oprawie, niewielkich rozmiarów książkę można potraktować zarówno jako podręcznik dla adeptów sztuki kulinarnej, jak i uzupełniającą pozycję dla wszystkich poszukujących nowych pomysłów pozwalających uatrakcyjnić codzienną dietę.
BARBARA I PIOTR ADAMCZEWSCY, KUCHNIA W KAWALERCE I APARTAMENCIE
INSTYTUT WYDAWNICZY LATARNIK IM. ZYGMUNTA KAŁUŻYŃSKIEGO, WARSZAWA 2011
CENA: OK. 30 ZŁ