Strona główna Tagi Polska

Tag: Polska

List z Dzikowa

List publikowany poniżej został wysłany w sierpniu 1939 roku przez Władysława Żygulskiego, pracownika krakowskiej firmy handlowej Juliusz Grosse do jej właściciela i zarządcy Jana Piotra Grosse. Żygulski przebywał od kilku dni w Dzikowie, rezydencji Tarnowskich, słynnej ze zgromadzonych w niej dzieł sztuki, biblioteki i archiwum, porównywanych z Ossolineum i zbiorami Czartoryskich. Zajmował się tam uporządkowaniem i inwentaryzacją zamkowej piwnicy.

Zawód wzajemnego zaufania

Stowarzyszenie Sommelierów Polskich pokonało bezdroża, abyśmy dziś mogli cieszyć się z profesjonalnej obsługi i doboru win w restauracjach. Sommelierów świetnie przygotowanych do swojego zawodu przybywa, a ich wiedza o winie jest kompletna. Piotr Kamecki, Prezydent Stowarzyszenia, widział każdy etap tej podróży na własne oczy i opowiedział o niej w rozmowie z Łukaszem Wojnarowiczem.

Wino polskie na gazie

Polskie wina musujące stają się ważną częścią winnego krajobrazu nad Wisłą. Już nie tylko obdarzeni wielką wyobraźnią wizjonerzy dostrzegają „szampański” potencjał polskich winnic i chłodnego klimatu, w którym przyszło im rosnąć. Przekonali się o tym dobitnie uczestnicy degustacji polskich win musujących zorganizowanej na zakończenie konferencji „Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa na tle winiarstwa światowego”…

Świętość zagryzania

Pod koniec ubiegłego roku ukazała się świetna książka Między wódką a zakąską. Jej autorami są: szef kuchni Aleksander Baron oraz Łukasz Klesyk, dziennikarz i redaktor (m.in. polskiego wydania Gault&Millau). Konstrukcja dzieła jest prosta – Łukasz analizuje polskie wódki (ze szczegółowymi opisami), tzn. tylko z tych wytwórni, które odpowiedziały na anons autorów, zaś Aleksander Baron pod te oceny dobiera wyborne przekąski.

V Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau – relacja

Poznaliśmy ranking najlepszych restauracji Polski według Żółtego Przewodnika Gault&Millau A.D. 2019. Podczas Gali, która 26 listopada zgromadziła w gdańskim AmberExpo 750 gości, wpierw ogłoszono nazwiska szefów kuchni wyróżnionych w pięciu kategoriach, a potem do rąk gości trafił jeszcze ciepły Żółty Przewodnik z opisami i ocenami najlepszych restauracji oraz najciekawszych miejsc kulinarnych w Polsce.

Najlepsza pizza świata

Wydawałoby się, że Polacy to kulinarni konserwatyści – taka chyba jest zresztą nasza powszechna opinia o nas samych. Tymczasem potrafimy się w tej sprawie nawzajem zaskoczyć, i to co roku.

Konferencja enologiczna w Krakowie: Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa

Stowarzyszenie Kobiety i Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) zaprasza do udziału w Konferencji „Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa na tle winiarstwa światowego” 5 grudnia 2018 w Hotelu Polskim pod Białym Orłem w Krakowie, ul. Pijarska 17. Magazyn „Czas Wina” jest patronem medialnym wydarzenia.

„Chodzony” w Sandomierzu

Przez ostatni weekend trwało w Sandomierzu Święto Młodego Wina. Na szóstą edycję imprezy ściągnęły tłumy z całej Polski. Trzynaście winiarni, głównie z okolic miasta, pokazało swoje najnowsze produkcje.

VI Święto Młodego Wina w Sandomierzu | 16–18.11.2018

Święto Młodego Wina w Sandomierzu to coroczne spotkanie pasjonatów wina gronowego z lokalnymi winiarzami, które tradycyjnie odbywa się w trzeci weekend listopada (od piątku 16.11 do niedzieli 18.11). W tym roku uczestniczyć w nim będzie 12 winnic.

Piąta Gala Premierowa Żółtego Przewodnika Gault&Millau już wkrótce!

.bib { float: left; width: 40%; background: #C574AB; color: white; padding: 20px 20px 20px 20px; margin: 6px 20px auto auto; } @media only screen and (max-width: 766px){ .bib { float:...

Newsletter

Prenumerata

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?