Na festiwalowej mapie Polski pojawia się kolejny punkt. Pierwsza edycja Wrocławskiej Fety odbędzie się w ostatni weekend marca (29–31.03.2019 r.).
Zgodnie z zapowiedziami możemy spodziewać się wydarzenia obfitującego w slow food, lokalne produkty, rzemieślnicze piwo i, oczywiście, polskie winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...). Dołóżmy do tego luźną, niezobowiązującą atmosferę i mamy wydarzenie w sam raz na początek wiosny – zapraszamy więc do Zajezdni Dąbie i Czasoprzestrzeni we Wrocławiu.
Coś więcej niż konsumpcja. Warsztaty, prezentacje i muzyka
Jedenaście polskich winiarni, dwanaście serowarni, piętnastu wystawców piwnych, ciasta, owoce, przetwory – a to nie wszystko, co będzie czekać uczestników Wrocławskiej Fety. Listę wystawców podajemy poniżej.
Mimo tego, że to pierwsza edycja wydarzenia (a podobnych nigdy nie za wiele), udział zapowiedzieli bynajmniej nie debiutanci. Degustacjom i piknikowemu klimatowi towarzyszyć będzie program edukacyjno-szkoleniowy. Warsztaty serowarskie, gotowanie na żywo i dyskusje okołoserowe poprowadzi Gieno Mientkiewicz, warsztaty winiarskie, foodpairingowe i panel dyskusyjny o winie – Mariusz Kapczyński i Piotr Andruszko. Z tym ostatnim panel dyskusyjny o polskim rynku piwa kraftowego będą prowadzić Łukasz Matusik i Piotr Gładczak.
Miłośnicy wina na pewno chętnie skorzystają z warsztatów (uwaga: na część z nich obowiązują zapisy!) o winie regionalnym, dolnośląskich winnicach i rosnących w nich odmianach.
Głodni muzyki też nie odejdą z kwitkiem – w piątkowy i sobotni wieczór na scenie festiwalowej wystąpią zespoły Marcus Arent oraz Wszem Wobec.
PROGRAM FESTIWALU
29.03.2019 PIĄTEK (17.00–22.00)
SCENA FESTIWALOWA
18.00 Otwarcie festiwalu
Robimy Wrocławską Fetę – Przygotowanie sera – część I. Prowadzący: Gieno Mientkiewicz
20.00 Koncert zespołu Marcus Arent
30.03.2019 SOBOTA (11.00–22.00)
MAŁA SALA
10.00–12.30 Warsztat – „Wino regionalne – szanse i perspektywy dla gastronomii” – obowiązują zapisy. Prowadzący: Mariusz Kapczyński
13.00–14.30 Warsztat – „Wiele twarzy wina” – obowiązują zapisy. Prowadzący: Mariusz Kapczyński i Piotr Andruszko
SCENA FESTIWALOWA
15.30–17.30 Panel dyskusyjny – WINO połączony z foodpairingiem. Prowadzący: Mariusz Kapczyński i Piotr Andruszko
Tematyka: Podczas panelu Mariusz Kapczyński przejdzie ze słuchaczami szlakiem dolnośląskich winnic, opowie o tradycjach winiarskich tego regionu. Wyjawi jakie wina powstają na Dolnym Śląsku i z jakich odmian winorośli.
Foodpairing: Piotr Andruszko przygotuje na scenie festiwalowej trzy różne dania i wraz z Mariuszem Kapczyńskim sparuje je z konkretnymi winami. Publiczność będzie miała okazję skosztować przygotowanych dań oraz wybranych do nich win.
Menu: sałatka z marchewki z solonymi truflowymi pistacjami; stek wołowy z antrykotu z palonym masłem i słoną kruszonką; smażone banany z gruboziarnistą solą i czarnym pieprzem.
18.00–19.30 Panel dyskusyjny – „Przyziemiliśmy już, a może jeszcze na dobre nie wystartowaliśmy? Dyskusja o rynku kraftu w Polsce. Panel połączony z foodpairingiem. Prowadzący: Łukasz Matusik, Piotr Gładczak oraz Piotr Andruszko
Foodpairing: Piotr Andruszko przygotuje na scenie festiwalowej trzy różne dania i wraz z Łukaszem Matusikiem oraz Piotrem Gładczakiem sparuje je z konkretnymi piwami. Publiczność będzie miała okazję skosztować przygotowanych dań oraz wybranych do nich piw.
Menu: Lekkie pszeniczne, lekka sałatka z winegretem i podwędzaną ośmiornicą; IPA Piernik z chilli i czekoladą, Porter lub Red Ale, stek wołowy z antrykotu z wędzonym majonezem chipotle.
20.00 Koncert zespołu Wszem Wobec
31.03.2019 niedziela (11.00–18.00)
SCENA FESTIWALOWA
12.00–13.30 Gotowanie na żywo – „Cukiniebo”
Prowadzący Gieno Mientkiewicz
14.00–15.30 Panel dyskusyjny – „Cała prawda o serze”. Prowadzący: Gieno Mientkiewicz
16.00–17.00 Robimy Wrocławską Fetę – Część II. Prowadzący: Gieno Mientkiewicz
18.00 Zakończenie festiwalu
Kogo spotkasz na Fecie. Lista wystawców
WINNICE
Winnica Celtica
Winnica Świdnicka
Wino spod Ślęży
Winnica Anna
Winnice Jaworek
Winnica Moderna
Winnica Pałac Pawłowice
Winnica Kindler
Winnica Alvarium
Winnica Otok
Winnica Agat
SEROWARNIE
Zielone Wzgórze
Serownia Podłazy
Hellimpol – sery cypryjskie
Wańczykówka
Sery Kozie Honoraty
Sery Austriackie
Serownia Zagaje
Ser Podpuszczkowy Wiżajny
Ser Jest Ser
Sery Ślubowskie
Koziołkowo
Stary Młyn/Sery Basi
BROWARY
PINTA
Moczy Broda
Warsztat Piwowarski
Złoty Pies
Solipiwko
Cztery Ściany
PERUN
Wielka Wyspa
Cześć Brat
Caminus
Piwo z Żuka
DARS Hurtownia Dobrego Piwa
Widawa
Brodacz
Czarna Owca, Inbrand i Litovel (stoisko Motozloty.com)
GOŚCINNIE
AniBabki – ciasta (serniki)
Sady Celmerów – jabłka, soki
Cytrynowe Królowe
Diego Totti – deski