Wrocławska Feta. Wrocławski Festiwal Piwa, Wina i Sera

magazyn „Czas Wina” jest patronem medialnym wydarzenia

Wrocławska Feta 2019
grafika: facebook.com/wroclawskafeta/

Na festiwalowej mapie Polski pojawia się kolejny punkt. Pierwsza edycja Wrocławskiej Fety odbędzie się w ostatni weekend marca (29–31.03.2019 r.).

Zgodnie z zapowiedziami możemy spodziewać się wydarzenia obfitującego w slow food, lokalne produkty, rzemieślnicze piwo i, oczywiście, polskie winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...). Dołóżmy do tego luźną, niezobowiązującą atmosferę i mamy wydarzenie w sam raz na początek wiosny – zapraszamy więc do Zajezdni Dąbie i Czasoprzestrzeni we Wrocławiu.

Coś więcej niż konsumpcja. Warsztaty, prezentacje i muzyka

Jedenaście polskich winiarni, dwanaście serowarni, piętnastu wystawców piwnych, ciasta, owoce, przetwory – a to nie wszystko, co będzie czekać uczestników Wrocławskiej Fety. Listę wystawców podajemy poniżej.

Feta_2019_PlakatB2_01_opt

Mimo tego, że to pierwsza edycja wydarzenia (a podobnych nigdy nie za wiele), udział zapowiedzieli bynajmniej nie debiutanci. Degustacjom i piknikowemu klimatowi towarzyszyć będzie program edukacyjno-szkoleniowy. Warsztaty serowarskie, gotowanie na żywo i dyskusje okołoserowe poprowadzi Gieno Mientkiewicz, warsztaty winiarskie, foodpairingowe i panel dyskusyjny o winie – Mariusz Kapczyński i Piotr Andruszko. Z tym ostatnim panel dyskusyjny o polskim rynku piwa kraftowego będą prowadzić Łukasz Matusik i Piotr Gładczak.

Miłośnicy wina na pewno chętnie skorzystają z warsztatów (uwaga: na część z nich obowiązują zapisy!) o winie regionalnym, dolnośląskich winnicach i rosnących w nich odmianach.

Głodni muzyki też nie odejdą z kwitkiem – w piątkowy i sobotni wieczór na scenie festiwalowej wystąpią zespoły Marcus Arent oraz Wszem Wobec.

Przejdź do strony wydarzenia

PROGRAM FESTIWALU

29.03.2019 PIĄTEK (17.00–22.00)

SCENA FESTIWALOWA

18.00 Otwarcie festiwalu

Robimy Wrocławską Fetę – Przygotowanie sera – część I. Prowadzący: Gieno Mientkiewicz

20.00 Koncert zespołu Marcus Arent

30.03.2019 SOBOTA (11.00–22.00)

MAŁA SALA

10.00–12.30 Warsztat – „Wino regionalne – szanse i perspektywy dla gastronomii” – obowiązują zapisy. Prowadzący: Mariusz Kapczyński

13.00–14.30 Warsztat – „Wiele twarzy wina” – obowiązują zapisy. Prowadzący: Mariusz Kapczyński i Piotr Andruszko

SCENA FESTIWALOWA

15.30–17.30 Panel dyskusyjny – WINO połączony z foodpairingiem. Prowadzący: Mariusz Kapczyński i Piotr Andruszko

Tematyka: Podczas panelu Mariusz Kapczyński przejdzie ze słuchaczami szlakiem dolnośląskich winnic, opowie o tradycjach winiarskich tego regionu. Wyjawi jakie wina powstają na Dolnym Śląsku i z jakich odmian winorośli.

Foodpairing: Piotr Andruszko przygotuje na scenie festiwalowej trzy różne dania i wraz z Mariuszem Kapczyńskim sparuje je z konkretnymi winami. Publiczność będzie miała okazję skosztować przygotowanych dań oraz wybranych do nich win.

Menu: sałatka z marchewki z solonymi truflowymi pistacjami; stek wołowy z antrykotu z palonym masłem i słoną kruszonką; smażone banany z gruboziarnistą solą i czarnym pieprzem.

18.00–19.30 Panel dyskusyjny – „Przyziemiliśmy już, a może jeszcze na dobre nie wystartowaliśmy? Dyskusja o rynku kraftu w Polsce. Panel połączony z foodpairingiem. Prowadzący: Łukasz Matusik, Piotr Gładczak oraz Piotr Andruszko

Foodpairing: Piotr Andruszko przygotuje na scenie festiwalowej trzy różne dania i wraz z Łukaszem Matusikiem oraz Piotrem Gładczakiem sparuje je z konkretnymi piwami. Publiczność będzie miała okazję skosztować przygotowanych dań oraz wybranych do nich piw.

Menu: Lekkie pszeniczne, lekka sałatka z winegretem i podwędzaną ośmiornicą; IPA Piernik z chilli i czekoladą, Porter lub Red Ale, stek wołowy z antrykotu z wędzonym majonezem chipotle.

20.00 Koncert zespołu Wszem Wobec

31.03.2019 niedziela (11.00–18.00)

SCENA FESTIWALOWA

12.00–13.30 Gotowanie na żywo – „Cukiniebo”

Prowadzący Gieno Mientkiewicz

14.00–15.30 Panel dyskusyjny – „Cała prawda o serze”. Prowadzący: Gieno Mientkiewicz

16.00–17.00 Robimy Wrocławską Fetę – Część II. Prowadzący: Gieno Mientkiewicz

18.00 Zakończenie festiwalu

Kogo spotkasz na Fecie. Lista wystawców

WINNICE

Winnica Celtica

Winnica Świdnicka

Wino spod Ślęży

Winnica Anna

Winnice Jaworek

Winnica Moderna

Winnica Pałac Pawłowice

Winnica Kindler

Winnica Alvarium

Winnica Otok

Winnica Agat

SEROWARNIE

Zielone Wzgórze

Serownia Podłazy

Hellimpol – sery cypryjskie

Wańczykówka

Sery Kozie Honoraty

Sery Austriackie

Serownia Zagaje

Ser Podpuszczkowy Wiżajny

Ser Jest Ser

Sery Ślubowskie

Koziołkowo

Stary Młyn/Sery Basi

BROWARY

PINTA

Moczy Broda

Warsztat Piwowarski

Złoty Pies

Solipiwko

Cztery Ściany

PERUN

Wielka Wyspa

Cześć Brat

Caminus

Piwo z Żuka

DARS Hurtownia Dobrego Piwa

Widawa

Brodacz

Czarna Owca, Inbrand i Litovel (stoisko Motozloty.com)

GOŚCINNIE

AniBabki – ciasta (serniki)

Sady Celmerów – jabłka, soki

Cytrynowe Królowe

Diego Totti – deski

[Wróć na górę strony]

Sery domowe i rzemieślnicze. Jak zrobić swój własny ser